Motorola vrea să instaleze pe telefoane display-uri care să se repare singure

- Adrian Ungureanu
229

Motorola a promovat intens ecranele ”shatterproof” (anti-spargere) instalate pe modelele Moto Z2 Force, dar pregătește ceva și mai spectaculos.

Deși se zgârie foarte ușor, într-adevăr noul panou ”ShatterShield” introdus de Motorola nu se sparge, datorită polimerului din plastic din care este făcut display-ul.

Dar pentru modelele viitoare Motorola pregătește display-uri care să se repare singure. Cum este posibil? Cheia stă în materialul din care va fi creat noul tip de display. Potrivit patentului și prezentării Motorola se va apela la un polimer din plastic combinat cu sticlă, materialul final fiind unul ”cu memorie”, adică va putea reveni la forma inițială în care a fost creat.

Prezentarea Motorola ne arată că atunci când apare o fisură în display, un software special va detecta faptul că ecranul este spart și va cere permisiunea utilizatorului să demareze procesul de reparare.

Odată că își va da acordul, utilizatorul va trebui să lase telefonul să-și facă singur treaba. Materialul din care va fi făcut display-ul va fi unul termosensibil, iar telefonul va avea posibilitatea să se încălzească atât cât trebuie, încât polimerul special să reacționeze reconfigurându-și moleculele pentru a se repara.

Motorola recunoaște că nu va fi un proces care să repare orice daună și nu va fi perfect, astfel că doar fisurile de un anumit grad vor putea fi reparate corespunzător.

În orice caz, sună mai mult decât interesant. Sunt curios, însă, ce vor spune producătorii de display-uri și service-urile despre această invenție. Un astfel de display le-ar putea afecta unora afacerile.