Mark Zuckerberg va fi audiat autoritățile americane din cauza breșelor de securitate din Facebook

- Adrian Ungureanu
408

Problemele legate de securitatea și protecția datelor utilizatorilor celei mai populare rețele de socializare din lume, îi dă mari bătăi de cap fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg.

Acesta a fost chemat la audieri în Comisia Juridică a Senatului SUA, iar Zuckerberg a fost de acord să fie prezent la audierile ce vor avea loc pe data de 10 aprilie.

Cele mai grave probleme au fost cele legate de colectarea și utilizarea datelor din circa 50 de milioane de conturi de Facebook de către Cambridge Analytica, o firmă ce i-a oferit consultanță și lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.

Totodată, au mai apărut în ultima vreme informații legate de monitorizarea și păstrarea unui istoric al apelurilor telefonice a utilizatorilor telefoane cu sistem de operare Android.

Compania a explicat că problema utilizării frauduloase a datelor de către firma de consultanță ar fi fost rezolvată deja, dar din păcate efectele sunt ireversibile, în timp ce în cazul monitorizării apelurilor, compania a spus că sunt folosite pentru a recomanda noi prieteni pentru utilizatori pe Facebook și că utilizatorii sunt informați la instalarea aplicației, că aceasta are va avea acces și la lista de contacte.

Oricum, se anunță probleme destul de mari pentru Zuckerberg, în condițiile în care Facebook riscă să fie penalizată pentru aceste probleme. Cel puțin, așa ar fi normal.

La audieri au mai fost chemați și Sundar Pichai, CEO-ul Google și CEO-ul Twitter Jack Dorsey, dar prezența lor este pusă sub semnul întrebării. Se spune, însă, că și aceștia ar putea veni dacă Mark Zuckerberg va participa la audieri.