Livrările de dispozitive VR şi AR ar putea creşte de 10 ori în următorii 5 ani

245

Căştile de realitate virtuală (VR) au prins deja din ce în ce mai multă popularitate în rândul entuziaştilor din întreaga lumea. Dispozitivele de realitate augmentată încă încearcă să-şi demonstreze utilitatea, dar ambele tehnologii sunt de viitor. Specialiştii cred că vor înlocui calculatoarele, telefoanele şi tabletele.

În acest context compania de cercetare de piaţă americană, IDC a realizat un studiu în privinţa acestei pieţe şi anticipează că în următorii cinci ani, piaţa să ajungă la aproape 99,5 milioane de unităţi, însemnând o creştere de aproape 10 ori, faţă de cele 10,1 milioane unităţi livrate în 2016. Asta ar însemna o creştere medie anuală de 58%.

Surprinzător este faptul că IDC mizează pe o crestere mai mare a dispozitivelor de realizate augmentată. Astfel de la o valoare de 209 milioane de dolari atinsă în 2016, în 2021 piaţa să crească la 48,7 miliarde de dolari. O creştere fantastică.

În prezent piaţa dispozitivelor VR are o valoare de 2,1 miliarde de dolari, dar în 2021, IDC estimează că va urca până la 18,6 miliarde de dolari. O creştere importantă, dar nu la fel de spectaculoasă ca şi cea din segmentul AR.

Creşterea mare în valoare a pieţei de dispozitive de realitate augmentată este explicată ed IDC prin faptul că dispozitivele AR sunt mai complicate şi vor avea preţuri mult mai mari decât căştile VR. IDC anticieapă preţuri de peste 1.000 de dolari pentru echipamentele AR.