Kaspersky Lab contestă în justiție blocarea soluțiilor sale în SUA

- Adrian Ungureanu
371

Kaspersky Lab a anunțat că face apel împotriva deciziei Departamentului American de Securitate Internă (DHS) privind Directiva Operațională Obligatorie 17-01, care interzice utilizarea produselor companiei în agențiile federale.

Kaspersky Lab a făcut apel împotriva Actului de Procedură Administrativă pentru a pune în aplicare drepturile sale de procedură constituțională și a contesta Directiva Operațională Obligatorie care interzice utilizarea produselor și a soluțiilor companiei de către agențiile guvernamentale americane. Compania afirmă că decizia DHS este neconstituțională și bazată pe surse subiective, care nu sunt publice, nici tehnice, cum ar fi rapoarte media necoroborate și de multe ori anonime, insinuări și zvonuri. În plus, DHS nu a oferit companiei un proces adecvat în care să poată să demonteze acuzațiile pe care se bazează Directiva și nu a furnizat nicio dovadă a vreunei acțiuni greșite din partea Kaspersky Lab.

Compania a demonstrat în repetate rânduri disponibilitatea sa de a coopera în cadrul procesului de evaluare al DHS. Având în vedere angajamentul tradițional al companiei privind transparența, dezvoltarea etică și sigură a tehnologiilor și a serviciilor sale, cooperarea cu guverne și cu industria de securitate IT din toată lumea pentru combaterea amenințărilor cibernetice, Kaspersky Lab s-a adresat DHS la mijlocul lunii iulie, oferindu-se să furnizeze informații și manifestându-și interesul de a comunica pe viitor în această privință. Cu toate acestea, următoarea comunicare primită de către Kaspersky Lab, de la DHS, a fost cea referitoare la emiterea Directivei Operaționale Obligatorii 17-01, din 13 septembrie 2017.

Prin urmare, acțiunile DHS au cauzat daune nejustificate atât reputației companiei în industria de securitate IT, cât și vânzărilor sale din S.U.A. Au fost puse la îndoială, pe nedrept, principiile fundamentale ale Kaspersky Lab de a-și proteja clienții și de a combate amenințările cibernetice, indiferent de originea și scopul lor. Prin depunerea acestei acțiuni, Kaspersky Lab speră să își protejeze drepturile de procedură în conformitate cu Constituția SUA și a legilor federale și să repare prejudiciul cauzat operațiunilor sale comerciale, angajaților săi din SUA și partenerilor de afaceri din Statele Unite.

“Deoarece Kaspersky Lab nu a primit o ocazie echitabilă de a răspunde acestor acuzații și nu a fost prezentată nicio dovadă tehnică pe care să se bazeze acțiunile DHS, este în interesul companiei să se apere în această privință. Indiferent de decizia DHS, noi continuăm să facem ceea ce contează cu adevărat: o lume mai sigură în fața infracționalității cibernetice”, a spus într-un comunicat remis redacției Eugene Kaspersky, CEO Kaspersky Lab.

Drept dovadă a angajamentului său față de valori cum sunt încrederea, transparența și responsabilitatea, Kaspersky Lab a lansat Inițiativa pentru Transparență Globală pe 23 octombrie 2017. Această inițiativă va include o evaluare independentă a codului sursă al companiei, a actualizărilor de software și a regulilor de detecție.

De asemenea, va include o evaluare independentă a proceselor interne, pentru a verifica integritatea soluțiilor și a proceselor companiei, deschiderea a trei centre pentru transparență, până în 2020, în Asia, Europa și SUA și recompense de până la 100.000 de dolari pentru o vulnerabilitate descoperită în produsele Kaspersky Lab.