Kaspersky descoperă o nouă campanie de spionaj pe dispozitivele cu Android

- Adrian Ungureanu
427

Le avem mai mereu cu noi, le folosim cel mai des și cel mai mult și parcă din ce în ce, cele mai importante date despre noi se regăsesc pe dispozitivele cu Android, cu precădere pe smartphone-uri.

Cu câteva miliarde de utilizatori în întreaga lume, platforma este atractivă pentru serie întreagă de indivizi sau organizații care au intenții mai mult sau mai puțin bune.

Spionajul cibernetic este și el unul din motive pentru care platforma celor de la Google este exploatată de hackeri, fie ei individuali, grupări non-guvernamentale sau chiar organizații susținute de guvernele unor țări.

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit ZooPark, o campanie complexă de spionaj cibernetic, îndreptată timp de mai mulți ani împotriva dispozitivelor Android aflate în țări din Orientul Mijlociu.

Folosind site-uri legitime ca sursă de infectare, campania pare să fie o operațiune sprijinită la nivel statal, care vizează organizații politice, activiști și alte ținte din regiune.

Recent, cercetătorii Kaspersky Lab au primit ceva ce părea o mostră a unui malware necunoscut pentru Android. La prima vedere, malware-ul nu părea să fie ceva important: un instrument foarte simplu din punct de vedere tehnic, creat pentru spionaj cibernetic. Însă cercetătorii au decis să mai investigheze și au descoperit în curând o versiune mult mai recentă și complexă a aceleiași aplicații, pe care au denumit-o ZooPark.

Unele dintre aplicațiile malware ZooPark sunt distribuite prin intermediul unor site-uri de știri generale și politice, populare în anumite părți din Orientul Mijlociu. Acestea sunt deghizate în aplicații legitime, cu nume ca „TelegramGroups” și „Alnaharegypt news’, care sunt recunoscute și relevante în câteva țări din Orientul Mijlociu.

În momentul unei infectări reușite, programul malware îi permite atacatorului:

Să extragă date:
– Contacte
– Date despre cont
– Istoricul apelurilor și înregistrarea acestora
– Fotografii localizate pe cardul SD al dispozitivului
– Localizare GPS
– SMS-uri
– Informații despre aplicațiile instalate și browser
– Informații tastate și disponibile în „clipboard”
Să aibă funcționalitate de backdoor:
– Trimite SMS-uri în secret
– Face apeluri în secret
– Execută comenzi shell

O funcție malware suplimentară vizează aplicațiile de mesagerie instant, precum Telegram și WhatsApp, browser-ul web Chrome și alte aplicații. Funcția îi permite malware-ului să fure bazele de date interne ale aplicațiilor atacate. De exemplu, raportat la browser-ul web, ar însemna că, în urma atacului, ar putea fi compromise datele de autentificare stocate pe alte site-uri.

Investigația sugerează că atacatorii se concentrează pe utilizatorii din Egipt, Iordania, Maroc, Liban și Iran. Pe baza subiectelor de știri pe care atacatorii le-au folosit ca să își atragă victimele să instaleze malware-ul, se pare că printre posibilele ținte ale ZooPark se află și membri ai UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency).

„Din ce în ce mai multe persoane au ca principal instrument de comunicare dispozitivele mobile – uneori fiind chiar singurul, iar acest lucru este, cu siguranță, remarcat și de autorii sponsorizați de state, care își creează unelte eficiente pentru urmărirea utilizatorilor de dispozitive mobile. Gruparea APT ZooPark, care spionează ținte din țările din Orientul Mijlociu, este un astfel de exemplu, dar cu siguranță nu este singura”, a explicat într-un comunicat remis redacției, Alexey Firsh, security expert la Kaspersky Lab. „

În total, cercetătorii Kaspersky Lab au reușit să identifice cel puțin patru generații de malware pentru spionaj, care au legătură cu familia ZooPark – activă cel puțin din 2015.

No posts to display