Încă un zvon că Apple va renunța complet la Qualcomm

- Adrian Ungureanu
402

Disputa legală pe tema patentelor și a redevențelor din Apple și Qualcomm nu poate avea urmări pozitive pentru niciuna dintre cele două părți, chiar dacă la un moment dat șeful Qualcomm spunea că se va ajunge la un acord.

În urmă cu două luni apăreau primele zvonuri că Apple va renunțat complet la modem-urile Qualcomm și va apela la serviciile taiwanezilor de la MediaTek. Acum apar noi zvonuri legate de aceeași temă, care indică același scenariu.

Până în acest an, Apple cumpăra în totalitate modem-uri de la Qualcomm, dar în contextul proceselor din justiție Apple a decis să reducă cererea de modem-uri Qualcomm la 50%, restul fiind furnizate de cei de la Intel.

Acum, Apple caută să găsească înlocuitor pentru celelalte 50 de procente, pe care ar putea să le ofere celor de la MediaTek. Unele surse din rândul furnizorilor de componente din Taiwan, citate de presa locală, afirmă că este posibil ca înțelegerea cu MediaTek ar putea avea și un caracter temporar, Apple fiind determinată să renunțe complet la modem-urile Qualcomm neapărat. Cel mai probabil, până când Intel va putea prelua în totalitate comenzile venite de la Apple.

În orice caz, supărarea celor de la Apple pe cei de la Qualcomm este evidentă, iar o ruptură între cele două companii este evidentă. Deja s-a ajuns la punctul în care nu mai este cale de întoarcere. Cele două companii americane s-au dat reciproc în judecată în ultimul an, de mai multe ori, culminând oarecum cu cei de la Qualcomm care au cerut blocarea vânzărilor de iPhone atât în SUA, cât și în China. E cam greu să mai speri la o împăcare după un așa demers.