Încă o lovitură dură primită de Qualcomm – amendă de 773 milioane de dolari în Taiwan

357

Încep să se înmulțească problemele pentru Qualcomm, liderul pieței de procesoare pentru dispozitive mobile, iar cuantumul amenzilor primite în diverse țări continuă să crească.

Qualcomm a primit o amendă în de aproximativ 975 de milioane de dolari în China și de aproximativ 910 de milioane de dolari Coreea de Sud, amenzi pe care încearcă să le micșoreze sau să le anuleze prin tribunale. Taiwan este a treia țară asiatică în care Qualcomm este penalizată financiar de autorități, iar principalele motive sunt aceleași, practici anticoncurențiale și abuz de poziție dominantă.

Autoritățile taiwaneze au ajuns la concluzia că producătorul american de procesoare pentru dispozitive mobile inteligente a încălcat timp de 7 ani legislația țării și că a cerut redevențe uriașe producătorilor de telefoane. Potrivit autorităților, Qualcomm a vândut în această țară procesoare de 30 de miliarde de dolari și a mai cerut redevențe pentru vânzarea lor în valoare de 13 miliarde de dolari. În aceste condiții Fair Trade Commission (FTC) of Taiwan, un soi de Consiliul Concurenței din această țară, a decis să amendeze Qualcomm cu 23,4 miliarde de dolari taiwanezi, adică în jur de 773 milioane de dolari americani.

Astfel, cumulat cu amenzile din Coreea de Sud și China, Qualcomm ajunge la un total de peste 2,65 miliarde de dolari. Compania se chinuie în Coreea de Sud și China pe căi juridice să scape de amenzi sau de o parte din ele, și a spus că va ataca și decizia luată de taiwanezi. Surprinzător sau nu, în declarația oficială a celor de la Qualcomm, nu contestă verdictul ci suma cuantumul amenzii și metoda după care a fost calculată. ”Amenda nu are nicio legătură rațională cu veniturile și activitățile Qualcomm în Taiwan. Vom ataca în justiție cuantumul amenzii și metoda după care a fost calculată”.

Așadar Qualcomm nici nu s-a chinuit măcar o secundă să spună că nu a încălcate legile sau că a procedat corect, ci nu este de acord cu amenda, care i se pare prea mare.

Începe să devină tot mai evident, că producătorul american de procesoare a abuzat ani la rând de poziția dominantă și a presat producătorii de telefoane și tablete să se supună unor condiții contractuale care ies în afara legilor.

Acesta este doar un început pentru Qualcomm pentru că abia acum ies lucrurile la iveală. Qualcomm mai are probleme și în alte țări cu autoritățile care veghează mediul concurențial, inclusiv în SUA. În plus Qualcomm este prinsă în mai multe procese cu companiile cu care a lucrat, cea mai mare fiind Apple, care acuză Qualcomm de practici anticoncurențiale și că solicită prea mulți bani pentru utilizarea patentelor sale. Tarife care nu au niciun raționament economic. Qualcomm a pierdut deja prima rundă cu Apple, primind două decizii împotriva sa din partea justiției americane.