În 2018 ar putea fi lansate primele servicii 5G, cu doi ani mai devreme decât era anticipat

- Adrian Ungureanu
368

Se pare că operatorii din întreaga lume se pregătesc de lansarea primelor servicii 5G încă de la anul, în condițiile în care 8 din 10 operatori de telecomunicații la nivel global testează deja infrastructura 5G, potrivit unui studiu realizat ce Ericsson.

Conform celui mai recent studiu realizat de Ericsson, „5G Readiness 2017”, din ce în ce mai mulți operatori și-au accelerat pregătirile pentru a introduce noua tehnologie, iar 78% din respondenți efectuează deja teste în acest sens. Mai mult, 28% din operatorii care au participat la studiu se așteaptă să lanseze servicii 5G anul viitor. Obiectivul de trecere la rețelele 5G, cel puțin în Europa, era anul 2020, dar se pare că sunt șanse să vedem primele servicii cu doi ani mai devreme.

Raportul arată și că operatorii au continuat să-și dezvolte strategiile de business pentru servicii 5G. În acest moment, aceștia nu se mai limitează doar la categoria de consumatori, ci explorează noi oportunități pentru a deservi companiile sau pentru a răspunde nevoilor specifice din diferite sectoare industriale.

„Studiul realizat în 2016 ne-a arătat că 90% dintre respondenți planificau servicii 5G dedicate utilizatorilor finali. În acest an, însă, observăm o distribuție între trei segmente, operatorii identificând oportunități de business nu doar în acest segment, ci și pentru utilizatori, companii și industrii specializate”, a spus, într-un comunicat remis redacției, Thomas Noren, Head of 5G Commercialization, Ericsson.

Mai exact, studiul arată că, observând saturația tot mai mare a pieței de servicii pentru utilizatorii finali, operatorii au început să își planifice dezvoltarea 5G în zona industriilor specializate (58%), utilizatorilor business (56%) și utilizatorilor finali (52%).

Respondenții au menționat că se uită, în principal, la sectorul de media și divertisment, sectorul auto și zona de transport public pentru a profita de oportunitățile 5G, dar mulți au indicat potențial mare și pentru dezvoltarea sistemului de sănătate și segmentului de energie și utilități. O mare parte dintre respondenți consideră că Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT) va juca un rol important, iar colaborările cu terți vor fi esențiale în acest context.

În ceea ce privește monetizarea 5G, operatorii consideră că vor putea genera venituri suplimentare datorită creșterii cotei lor de piață, a migrării abonaților 4G către 5G, a prețurilor mai mari pentru serviciile nou-lansate, dar și prin extinderea serviciilor către noi segmente de utilizatori, în zona de enterprise și industrii.

No posts to display