IDC: 2017, primul an în care au scăzut vânzările de smartphone-uri

- Adrian Ungureanu
404

2017 a fost un an important și interesant din punct de vedere al lansărilor, producătorii aducând pe piață telefoane noi, cu design nou, cu specificații mai puternice, cu tehnologii inovatoare, dar se pare că vânzările nu au fost impulsionate de toate aceste noutăți.

Potrivit companiei de cercetare de piață IDC, piața smartphone a înregistrat prima scădere din istorie. Nu a fost o scădere mare, dar a fost surprinzător pentru o piață care părea că va crește la nesfârșit.

Producătorii de telefoane inteligente au livrat în 2017 un volum total de circa 1,46 miliarde de smartphone-uri, cu 0,5% mai puține decât în 2016. Piața a fost dominată copios de telefoanele cu Android la bord. Potrivit IDC, 85,1 din telefoanele vândute în întreaga lume în 2017 au fost dispozitive cu Android la bord.

Apple deține o cotă de 14,8% din totalul vânzărilor de telefoane inteligente, compania americană înregistrând un total de circa 242,2 milioane de iPhone-uri vândute în 2017.

Toate celelalte sisteme de operare care mai există pe piață, cum ar fi Windows Phone, Firefox OS, Sailfish OS și altele au acumulat au rămas cu restul de 2,2% din piața smartphone.

Analiștii IDC se așteaptă, însă, ca în 2018, piața să revină pe creștere, dar nu va fi una spectaculoasă. IDC anticipează pentru următorii 5 ani o rată medie de creștere anuală de 2,8%, astfel, vânzările de smartphone-uri ar ajunge la 1,68 miliarde de unități în 2022.