Iată de ce nu e bine să împarți activitatea online cu jumătatea ta!

- Adrian Ungureanu
409

Sunt multe cupluri care își împart activitatea online, își conectează dispozitivele, conturile, își împărtășesc tot felul de lucruri, cum ar fi parole, fie de la conturi pe rețelele de socializare, email-uri sau chiar conturi bancare.

Dar este o practică sănătoasă? Cei de la Kaspersky au comandat un studiu care a fost derulat inclusiv în România și se pare că nu este indicat. Chiar dacă voi sunteți pricepuți la noile tehnologii, jumătatea voastră ar putea să fie mai vulnerabilă în ceea ce privește securitatea IT.

Dacă devine victima unui atac cibernetic, puteți rămâne și voi fără parole, fără conturi și de ce nu, chiar fără bani. Jumătatea voastră nu trebuie să o ia în nume de rău, dar internetul nu mai este de mult un loc sigur. Ba din contră. Este mult mai periculos ca acum câțiva ani.

Studiul a arătat că 82% dintre cupluri împart aceleași dispozitive. De exemplu, 8 din 10 persoane împart computerul cu partenerul lor, iar jumătate au acces comun la smartphone-uri. 77% folosesc împreună aceleași conturi, fie că sunt de divertisment, bancare, de cumpărături sau pentru alte activități comune cu partenerul.

Chiar dacă folosirea la comun a dispozitivelor digitale a început să facă parte dintr-o relație modernă, Kaspersky Lab avertizează că această practică ar trebui dublată de o responsabilitate comună privind siguranța pe Internet.

Bărbații se consideră ”jumătatea” expertă
Atunci când au fost întrebate, jumătate dintre persoanele participante la studiu (57%) și care se aflau într-o relație au spus că ele consideră că sunt mai pricepute decât partenerul lor în materie de activități și siguranță în lumea online.

Mai degrabă bărbații (75%) tind să creadă că sunt mai informați decât jumătatea lor, în această privință.

Cei care se consideră experți în domeniul cibernetic, comparativ cu partenerul lor, îl ajută frecvent pe acesta – 94% spun că încearcă mereu să-și ajute jumătatea în probleme care țin de tehnologie. Cu toate acestea, ajutorul lor nu este uneori dorit, o treime dintre respondenții (31%) care știu că partenerul lor este mai bun la IT spunând că evită să-i ceară ajutorul atunci când intră într-un bucluc online.

Și nu este prea greu să se întâmple ceva de genul acesta, pentru că multe persoane nu sunt prea sigure pe ceea ce fac în mediul online. De exemplu, atunci când se conectează la o rețea Wi-Fi deși nu știu dacă este sau nu sigură (58%), când descarcă fișiere de pe site-uri necunoscute (41%) sau când lasă un dispozitiv nesupravegheat într-un spațiu public (32%) – toate aceste situații le pot pune în pericol dispozitivele și datele.

Această realitate poate crea probleme în cuplu – 28% dintre partenerii mai buni la capitolul tehnologie spun că au avut mai multe probleme cu dispozitivele lor și conturile online de când le împart cu partenerul.

Printre problemele evidențiate de cercetare se numără defectarea dispozitivelor (30%), infectarea accidentală cu malware (24%), cei care folosesc datele celuilalt fără consimțământul partenerului, fie accidental, fie intenționat (18%), pierderi de bani din greșeală sau din cauza malware-ului (16%).

Iată câteva recomandări pentru o viață digitală comună mai sigură:
1. Stabiliți niște reguli: atunci când începeți să folosiți în comun dispozitivele și conturile – de exemplu, computere, conturi bancare și abonamente. Stabiliți reguli clare în legătură cu ce vreți să împărțiți și în ce scop și respectați aceste reguli.
2. Nu vă temeți să cereți ajutor: mai ales dacă unul este mai priceput în domeniul digital decât celălalt. Dacă sunteți cel mai priceput, asigurați-vă că partenerul simte că poate vorbi cu dumneavoastră despre securitatea pe Internet și că îl puteți ajuta să vă protejați lumea digitală comună. În cazul în care sunteți cel mai puțin în temă decât partenerul, cereți-i ajutorul și vorbiți deschis.
3. Împărțiți responsabilitatea: stabiliți niște reguli de securitate pe care să le urmați amândoi – de exemplu, să nu vă logați niciodată la o rețea Wi-Fi cu probleme de securitate sau să nu descărcați fișiere din surse necunoscute sau neverificate.
4. Folosiți tehnologia ca să vă protejați amândoi: cele mai noi soluții de securitate, cum este Kaspersky Total Security, pot avea grijă de toate aspectele vieții digitale a unui cuplu, de la protejarea parolelor la cele mai noi amenințări. În plus, prin intermediul contului My Kaspersky, partenerul expert în domeniul online poate avea grijă și de protecția celuilalt.