Iată cât de rapid a fost internetul din România în 2017

440

ANCOM a publicat un nou raport privind vitezele medii de descărcare de pe internet din 2017, bazat pe datele înregistrate în serviciul Netograf.ro.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, viteza medie de download la internet a crescut pe parcursul anului 2017, testele efectuate pe www.netograf.ro aratând că în semestrul II 2017 utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creștere cu 5,5% la nivel național și viteze de download date internet mobil mai mari cu 4,3%, față de semestrul I 2017.

Tendința de creștere se observă și în ceea ce privește viteza medie de upload pentru serviciile mobile, de la 8,60 Mbps în primul semestru al anului trecut la 9,49 Mbps (+10%) în cel de-al doilea semestru. Viteza medie de upload pentru serviciile fixe rămâne aproximativ constantă la 92,77 Mbps.

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro
ANCOM realizează, prin intermediul aplicației Netograf.ro, statistici semestriale și anuale privind calitatea serviciului de acces la internet fix și mobil din România, printre care și vitezele medii de descărcare a datelor, așa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a efectuat măsurători prin intermediul aplicației, separate în funcție de operator.

Statisticile au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 273.000 de teste efectuate de utilizatori în anul 2017, care au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor. Dintre acestea, peste 138.000 de teste au fost efectuate pe parcursul celui de-al doilea semestru. Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.