Huawei la egalitate cu Apple în ceea ce privește marja de profit

- Adrian Ungureanu
383

Samsung a raportat cel mai mare profit în al treilea trimestrul al acestui an, cu 13 miliarde de dolari, urmată de Apple cu 11 miliarde de dolari, în timp ce Huawei a făcut doar jumătatea din profitul celor de la Apple.

Dar când vine vorba de producția de telefoane Samsung nu este cea mai profitabilă companii. Apple se află peste, reușit să obțină un profit per telefon mult mai mare decât Samsung. În mod surprinzător sau nu, Huawei stă mai bine decât Samsung la acest capitol. Mai mult, este la egalitate cu Apple, potrivit unui studiu realizat de World Intellectual Property Organization (WIPO).

Luând în calcul costul materialelor, distribuția și vânzarea telefoanelor, Samsung are o marjă de profit de 34% la fiecare smartphone vândut. În același timp Huawei și Apple au o marjă de profit de 42%. Cele mai scumpe materiale le folosește Samsung, urmată de Apple. Samsung cheltuie foarte mulți bani și pe distribuție și vânzare, în timp de Apple și Huawei îi lasă pe alții să-și bată capul.

La capitolul alte cheltuieli, unde cu siguranță intră și marketing-ul și promovarea, Samsung și Huawei pare să aloce cei mai mulți bani, în timp ce Apple cheltuie mai puțini bani. Dar cum presa stă mereu cu ochii pe produsele tale, nici nu e de mirare.

Oricum, este surprinzător, totuși, că Huawei reușește să aibă o marjă de profit atât de mare smartphone-uri. Semn că Huawei știe ce face.

Aceste date sunt valabile pentru 2016, este posibil ca raportul să se fi schimbat în 2017, pentru că atât Apple, cât și Samsung au folosit materiale și componente și mai scumpe, în timp ce Huawei, cel puțin pe seria P10, nu a folosit materiale comparabile cu cele de pe telefoanele rivalilor. Asta înseamnă că Huawei, dacă nu și-a majorat marja de profit, cu siguranță a ținut-o la un nivel similar cu cel din 2016. În timp ce, cu siguranță, în cazul Apple și Samsung, marjele au scăzut.