HP Enterprise şi BASF vor să dezvolte un supercomputer

217
Hewlett Packard Enterprise installs new signage on the exterior of its Palo Alto, CA headquarters. CREDIT: Hewlett Packard Enterprise

BASF SE și Hewlett Packard Enterprise au anunțat că vor dezvolta unul dintre cele mai mari supercomputere din lume pentru cercetare chimică industrială, la sediul BASF din Ludwigshafen, în cursul acestui an. Bazat pe ultima generație de sisteme HPE Apollo 6000, noul supercomputer va conduce la digitalizarea cercetării BASF, la nivel mondial.

“Noul supercomputer va promova aplicarea și dezvoltarea unor abordări complexe de modelare și simulare, deschizând drumuri complet noi pentru cercetarea pe care o facem la BASF. Supercomputerul a fost proiectat și dezvoltat în comun de către experți din cadrul HPE și BASF, tocmai pentru a răspunde cu precizie cerințelor noastre”, a declarat Martin Brudermueller, Vice Președinte al Consiliului Directorilor Executivi și Chief Technology Officer, în cadrul BASF.

HPE Apollo System, cum a fost denumit, va permite obținerea de răspunsuri la întrebări complexe și reducerea timpului necesar pentru a obține rezultate, de la câteva luni, la câteva zile, în toate domeniile de cercetare. Ca parte a strategiei de digitalizare a BASF, compania intenționează să își extindă în mod semnificativ capacitatea de a derula experimente virtuale, cu ajutorul supercomputerului.

Acesta va ajuta compania BASF să reducă timpul de lansare și costurile – de exemplu, prin simularea mult mai precisă a proceselor de pe suprafețele catalizatoare sau prin accelerarea proiectării de noi polimeri cu proprietăți predefinite.

“În economia de astăzi, bazată pe date, calculul de înaltă performanță joacă un rol esențial în susținerea progreselor în domenii precum explorarea spațială, biologie și inteligență artificială”, a declarat Meg Whitman, Președinte și CEO în cadrul Hewlett Packard Enterprise.

Cu ajutorul procesoarelor Intel Xeon, a lățimii mare de bandă, a timpului redus de așteptare al sistemului Intel Omni-Path și al software-ului de management HPE, supercomputerul acționează ca un singur sistem cu o performanță efectivă de peste 1 Petaflop (1 Petaflop este egal cu un cvadrilion de operații cu virgulă mobilă pe secundă). Cu această arhitectură de sistem, o multitudine de noduri pot lucra simultan pe sarcini extrem de complexe, reducând în mod semnificativ timpul de procesare.

Dezvoltat și construit împreună cu HPE, noul supercomputer va fi format din mai multe sute de noduri de calculator. De asemenea, supercomputerul va profita de HPE Apollo Systems pentru a oferi clienților beneficii de administrare simplificate și suficientă flexibilitate pentru adaptarea soluțiilor, la volumul de muncă.