Hologramele din Star Wars ar putea deveni realitate mai repede decât credeam – la o scară mai mică

367

Cu siguranță cu toții visăm la tehnologiile avansate pe care le vedem în filmele SF, iar de-a lungul timpului am văzut cum unele au devenit realitate. Cum ar fi tabletele sau smartphone-urile!

Hologramele, la fel ca și teleportarea și motoarele warp sunt tehnologiile la care cu toții visăm. Am văzut că teleportarea nu este un concept irealizabil, iar motoarele warp, cel puțin în teorie ar trebui să funcționeze.

În comparație cu teleportarea și motoarele warp, hologramele sunt de departe cel mai ușor realizabile. Cel puțin așa ne spun ultimele vești din Coreea de Sud, de unde aflăm că Samsung și LG lucrează la proiectoare holografice. Și nu la pseudo-hologramele pe care le vedem proiectate pe perdea de vapori de apă ci la holograme în stilul celor din Star Wars.

Un amplu reportaj al celor de la The Investors despre proiectul național Giga Korea, arată că în cadrul proiectului cu susținere guvernamentală, Samsung și LG lucrează la dezvoltarea tehnologiilor care să permită proiectarea de holograme tridimensionale în aer. Se pare să Samsung ar avea ceva avans în această direcție, în timp de LG nu prea se grăbește.

Profesorul Kim Nam din cadrul Universității Naționale Chungbuk afirmă că tehnologia este în prezent în dezvoltare. ”Hologramele pe care le vedem în filme, precum Star Wars sau Mission Impossible, sunt acum în dezvoltare, și pot proiecta în aer imagini tridimensionale de circa 5-6 centimetru. Holograme de dimensiuni mari vor fi posibile și ele, dar în 10-20 de ani”, a declarat Kim Ham.

Totuși, se pare că Samsung lucrează la noile tehnologii încă din 2015 și ar putea lansa un display holografic de 5-inci care să proiecteze în aer holograme tridimensionale.

Un oficial care se ocupă de administrarea programului guvernamental Giga Korea spune că pe dispozitivele mobile primele modele să fie prezentat spre finalul anului 2019, iar din 2021 am putea vedea primele produse comerciale.