Grindeanu: ANCOM are mulți bani în conturi, vrem să finanțăm proiecte de investiții

462

Astăzi, în cadrul evenimentului Ziua Comunicațiilor 2018, s-au discutat destul de multe subiecte legate de situația actuală și viitorul comunicațiilor din România, dar un subiect le-a atras atenția tuturor, în special a operatorilor.

Autoritatea Națională pentru Administrate și Reglementate în Comunicații (ANCOM) a strâns destul de mulți bani în conturi, fie din licitațiile pentru spectru de frecvențe, fie din amenzile date operatorilor.

Actualul președinte al ANCOM, Sorin Grindeanu, a declarat cu această ocazie că Autoritatea stă pe o grămadă de bani și că vrea să întoarcă acești bani în industrie.

”Așa după cum probabil știți, ANCOM deține o sumă considerabilă de bani. Este o situație unică pentru mine, pentru că oriunde am mai fost, cea mai mare problemă era aceea că nu aveam bani. Acum avem o nouă problemă legată de bani, în sensul că ANCOM-ul trebuie să devină bancă și doresc ca acești bani, o mare parte din acești bani să se întoarcă în industrie. De aceea lucrăm la un cadrul legal cu Ministerul, pentru a putea finanța proiecte, care să crească calitatea serviciilor și accesibilitatea lor pentru utilizatorul român. Sper să găsim cadrul legal și-mi doresc ca toate regulile se vor aplica pentru finanțare să fie la fel ca proiecte de fonduri europene” a declarat în cadrul discuțiilor de la Ziua Comunicațiilor, fostul premier.

În mod evident, operatorii, cei mai importanți cotizanți la ANCOM, în sensul că plătesc tarifele pentru licențele de spectru sau din când în când mai plătesc și câte o amendă către ANCOM, s-au arătat extrem de interesați de propunerea lui Grindeanu.

”Suma pe care un operator o plătește la o licitație, este doar jumătate din totalul sumei pe care trebuie să o plătească, pentru că celelaltă jumătate pe care trebuie să o plătească este reprezentată de tarifele anuale de monitorizare a spectrului. Ar trebui că operatorii să nu mai plătească aceste sume și să le investească direct în infrastructură, decât să-i plătească la ANCOM și să-i primească înapoi cu întârzierea de rigoare” a declarat Dorin Odiațiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director al Orange Romania

Răzvan Ionescu, Director Marketing, Segment Business, Telekom Romania a propus și de unde ar putea economisi operatorii mai mulți bani. ”Evident că ar fi mai rapid ca operatorii să investească direct banii care-i dă la ANCOM. Și nu ne referim la tarifele de monitorizare, ci vorbim de scăderea tarifelor de spectru pentru că de acolo vin bani mulți”, a declarat reprezentantul Telekom România.

Dar este o idee împărtășită de majoritatea operatorilor care-și vor primii înapoi o parte din sumele cotizate. ANCOM are avea în conturi aproape 800 de milioane de lei, adică în jur 174 de milioane de euro.