Google riscă o amendă de 2,4 miliarde de euro, pentru manipularea rezultatelor de căutare

- Adrian Ungureanu
205

Google pare să fie una dintre țintele preferate ale autorităților europene care acuză compania americană de manipulare ilegală a rezultatelor de căutare promovându-și propriile produse.

Comisia Europeană a încheiat o nouă investigație și cere amendarea grupului american cu 2,4 miliarde de euro. Motivul? Google și-ar fi promovat ilegal serviciu de comparare a prețurilor în detrimentul altor servicii similare, pe care le-a ”retrogradat” în listele de căutări.

Comisarul european Margrette Vestager a declarat că americanii au profitat de poziția dominantă și manipulat rezultatele căutărilor privind serviciile de comparare a prețurilor.

Google a adus multe servicii și produse inovative care ne influențează viețile. Iar asta este un lucru bun. Dar în privința serviciilor de comparare a prețurilor, strategia Google nu a fost aceea de a crea un serviciu mai bun care să-i atragă pe clienți. În schimb, Google a abuzat de poziția sa dominantă promovându-și propriul serviciu și retrogradând în căutări celelalte servicii de comparare a prețuri”, a declarat Vestager.

Potrivit comisarului european, nu numai că Google i-a privat pe consumatori de libertatea de a alege singuri produsele, dar a blocat și alte companii să-și desfășoare afacerile într-un mediu competitiv corect.

Pe lângă amenda de 2,4 miliarde de euro, Google riscă și penalități, echivalând cu 5% din veniturile globale realizate de companie în fiecare zi, adică undeva în jurul a 11 milioane de euro pe zi.

Google consideră că decizia este o greșeală și că o va ataca.