Google primește undă verde pentru a lansa Project Loon in Puerto Rico

- Adrian Ungureanu
344

Puerto Rico este teritoriu american așa că a fost ușor pentru Google să obțină aprobare din partea autorităților locale să demareze inițiativa Project Loon.

Cred că majoritatea știți despre ce este vorba, dar pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest proiect, este vorba despre proiectul Google de a oferi acces la internet folosindu-se de relee purtate de baloane care vor fi ”înălțate” în stratosferă, la o altitudine de 18.000 de metri, pentru a nu încurca traficul aerian. Liniile aeriene comerciale zboară la 10.000 de metri altitudine.

Google are în plan să folosească Project Loon pentru a oferi acces la internet în zonele unde nu există acoperire, nici prin infrastructură terestră, nici prin acoperirea intermediul operatorilor de telecomunicații mobile.

Google vrea să lanseze baloane în întreaga lume, dar deocamdată a primit aprobare în Puerto Rico pentru a oferi acces la internet. Nu este prima oară când Google lansează astfel de baloane, pentru că a mai derulat proiecte pilot în mai multe părți ale lumii, dar acum este pentru prima oară când Project Loon are ocazia de a se dovedi util.

Deocamdată nu va fi operațional pe o perioadă mai lungă, licența fiind valabilă doar până în luna aprilie a anului viitor. Proiectul a primit aprobare în contextul în care Puerto Rico și Insulele Virgine Americane au fost afectate de uraganele din această vară, iar zone din acest arhipelag nu mai există acces la internet de niciun fel din cauza pagubelor materiale cauzate de fenomenele meteorologice extreme.

Evident, dacă Project Loon se va dovedi unul sustenabil, Google ar putea demonstra pentru prima oară că proiectul lor este viabil și ar putea fi implementat și în alte părți ale lumii. Astfel, Google ar deveni furnizor de internet la nivel global.

Project Loon are, însă, o concurență importantă din partea proiectului celor de la Space X, compania lui Elon Musk având în plan lansarea a nici mai mult, nici mai puțin de 4.425 de mini-sateliți în orbită care să ofere conectivitate la internet oriunde în lume. Acest proiect se bucură și de sprijinul guvernului american și surprinzător sau nu, unul din finanțatorii acestui proiect este chiar Google care participă cu 1 miliard de dolari la proiectul Space X.

No posts to display