Google, Microsoft, Facebook și Amazon se alătură Apple în conflictul cu Qualcomm

- Adrian Ungureanu
246

Se pare că producătorul de procesoare pentru telefoanele mobile Qualcomm devine din ce în ce mai puțin agreabil în rândul companiilor de tehnologie, din cauza conflictului cu Apple.

Qualcomm le cere celor de la Apple să plătească redevențele ce i se cuvin după folosirea patentelor proprietare, dar Apple refuză să plătească acuzând Qualcomm că abuzează de poziția dominantă pe care o are pe piață, cerând prea mulți bani.

Și-uite-așa, cele două companii au ajuns să se dea reciproc în judecată de mai multe ori. Qualcomm a ajuns chiar să ceară blocarea importurile de iPhone-uri în SUA, ce ar însemna un blocaj complet pentru Apple pentru că produce niciun telefon pe teritoriu american.

Acest lucru a enervat mai multe companii americane care acum s-au alăturat Apple în această dispută. Acestea sunt Microsoft, Google, Facebook și Amazon, companii cu care Apple concurează pe anumite sectoare economice, dar care consideră aberante solicitările celor de la Qualcomm.

Cei patru giganți au creat grupul de lobby numit ”Computer & Communications Industry Association” (CCIA) care a depus propriul memoriu la Comisia de Comerț Internațional (ITC) a SUA, dezaprobând cererea Qualcomm de a bloca importurile de iPhone-uri.

”Dacă ITC va aproba această solicitate, efectul principal va fi acela de a încuraja Qualcomm să abuzeze de monopolul pe care îl are și să-și exercite puterea de influența împotriva Apple impunând plata unor redevențe ridicate, care vor duce și la creșterea prețurilor de consum la nivelul pieței. Miza demersului nostru este acela a face iPhone-urile, dar și alte smartphone-uri mai accesibile”, a declarat în poziția oficială transmisă ITC, Ed Black CEO-ul CCIA.

Este mutare care nu pică deloc bine pentru Qualcomm care are o opoziție din ce în ce mai puternică. Acum două zile aflam că și patru furnizori de componente ai Apple au dat în judecată Qualcomm pentru practici anticoncurențiale.

Pe zi ce trece devine tot mai clar că la nivelul industriei există o puternică impresie în rândul companiilor de tehnologie, că producătorul de procesoare exercită o influență mult prea mare asupra companiile producătoare de telefoane mobile, abuzând de poziția sa dominantă.