Google le va cere producătorilor de telefoane să trimită lunar actualizări de securitate

- Adrian Ungureanu
441

Un capitol la care Android-ul a suferit de la bun început, în comparație cu iOS-ul de la Apple, a fost fragmentarea cauzată de multitudinea de producători de telefoane care au ales sistemul său de operare.

Apple a putut să țină sub control modul în care face actualizări pentru sistemul său de operare, pentru că este unicul producător de terminale mobile care se bazează pe iOS, dar cum în cazul Android, aproape fiecare producător ”își bagă coada” în sistemul de operare, și este aproape imposibil pentru Google să trimită update-uri.

În plus, este și problema diferitelor configurații și componente folosite pe terminalele cu Android. Dar de la Android 8.0 Oreo lucrurile au început să se schimbe, prin introducerea Project Treble.

Acesta permite Google să trimită pachete de actualizare către sistemul său de operare fără să afecteze componentele software instalate de producătorii de telefoane și tablete. Dar încă nu sunt multe dispozitive care au oferă suport pentru Project Treble în prezent.

Cu Android 9.0 P, lucrurile se vor schimba și mai mult, iar un oficial al companiei americane a confirmat în cadrul evenimentului lor anual, Google I/O, că producătorii de terminale mobile vor trebui să trimită lunar actualizările de securitate.

David Kleidermacher, șeful diviziei de securitate pentru Android, a declarat că Google introdus noi condiții în contractele de licențiere cu producătorii, ”ce va duce la o creștere semnificativă a numărului de dispozitive care vor primii actualizări de securitate în mod regulat”.

Evident, va rămâne mereu problema producătorilor mai mici. Totodată, încă nu știm ce se va întâmpla cu versiunile modificate, ROM-urile customizate cum se spune și jargon, pe care Google nu le apreciază, ba mai mult, Google chiar îi blochează pe cei care au versiuni Android modificate și care care nu au certificare. Android-ul este gratuit, dar Google impune anumite reguli pentru ca o versiune de Android să fie certificată și să aibă acces la cele mai importante servicii ale sale, inclusiv accesul la magazinul de aplicații Play Store.