Google a dezvoltat o nouă tehnologie pentru stocarea energiei generate din resurse regenerabile

- Adrian Ungureanu
220

Fermele de panouri solare și parcurile eoliene sunt de departe cele mai eficiente metode de a genera energie la costuri extrem de reduse și în același timp fără impact asupra mediului, cum ar fi centralele care se bazează pe gaze naturale sau cărbuni și infinit mai sigure decât centralele nucleare.

Totuși, marele dezavantaj este că sunt cel mai productive în momente în care cererea de electricitate este scăzută. Panourile solare ating apogeul la amiază, eolienele produc cel mai mult curent noaptea, perioade din zi când necesarul de consum este scăzut. Așadar, foarte multă energie este pierdută.

Cei de la Tesla vin cu soluția creării unor depozite de energie, bazate de uriașe baterii de litiu-ion. Este o tehnologie viabilă, dar destul de scumpă. X, divizia de cercetare a celor de la Aphablet, grupul din care face parte Google, a venit cu o nouă soluție, care crede că ar putea fi mult mai bună.

Soluția presupune crearea unor instalații care au la bază două silozuri încărcate cu sare, iar celelalte două cu antigel. Aceste materiale au fost alese pentru că pot reține energia termică și nu va fi nevoie de dezvoltare de silozuri protejate de sisteme de izolare costisitoare.

Aceste silozuri vor fi conectate la sursele de energie regenerabilă preluând surplusul de energie produs în momentele în care consumul este redus și va fi convertit în aer cald și aer rece. Aerul rece va fi folosit pentru a răci silozurile cu antigel, iar aerul cald pentru a încălzi silozurile cu sare.

Apoi, când necesarul de energie din rețea crește, procesul este inversat, potențialul termic înmagazinat de cele două tipuri de material va fi transformat din nou în aer. Aerul va fi suflat în alte turbine care vor fi folosite pentru a converti potențialul termic înapoi electricitate atunci când consumul crește.

Tehnologia este funcțională, iar acum cei de la X vor trece la dezvoltarea acestei tehnologii la scară industrială pentru a vedea dacă este eficientă în condiții reale.

Teoretic această tehnologie ar trebui să fie mult mai ieftină decât cea pe baterii cu litiu, poate fi folosită oriunde în lume și ar putea face producția de energie din resurse regenerabilă să devină una sustenabilă, ce va conduce la reducerea semnificativă a dependenței de metodele tradiționale, care se bazează pe consumul combustibililor fosili sau a materialelor radioactive.