Franța dă în judecată Apple și Google pentru că abuzează dezvoltatorii de aplicații

- Adrian Ungureanu
432

Apple și Google dețin cele mai mari magazine de aplicații din lume. App Store și Google Play sunt o mină de aur pentru cele două companii. Bine mai mult pentru Apple, decât pentru Google.

Dar chiar și așa, cele două companii fac încasări uriașe. Asta pentru că pe lângă reclamă, își rezervă un comision fix din vânzările dezvoltatorilor de aplicații. Au și ele propriile lor aplicații, dar reprezintă doar o mică parte, restul sunt aplicații dezvoltate de terți. Companii mai mari sau mai mici sau dezvoltatori individuali.

Și le ies bani frumoși. Asta pentru că-și permit să dicteze regulile, iar cei care vor să intre în magazinele lor de aplicații, care au o expunere uriașă, dezvoltatorii trebuie să accepte termenii și condițiile propuse de cei doi giganți.

Evident că nu toată lumea vede acest lucru cu ochi buni. Franța, de exemplu, o vede ca o practică abuzivă, Apple și Google profitând de poziția pe care o dețin pe piața aplicațiilor mobile pentru a-și impune proprii termeni contractuali, fără să le ofere dezvoltatorilor nici măcar un gram de putere de negociere. Cu alte cuvinte, ori faci ca ei, ori rămâi de pe-afară.

Nu prea am auzit de vreo revoltă a dezvoltatorilor, dar în același timp nu putem ignora poziția autorităților franceze. Care nu este una complet greșită. Vrei să vinzi prin AppStore și Google Play trebuie să accepți condițiile celor două companii, dar în același timp, și dezvoltatorilor ar trebui să li se ofere și drepturi, nu doar obligații.

Oricum, Ministrul de Finanțe francez, Bruno Le Maire, a anunțat oficial că statul francez este decis să ia măsuri. ”Vom merge cu Google și Apple la tribunalul comercial din Paris pentru practici abuzive. Indiferent cât de puternice sunt Google și Apple, nu ar trebui să trateze micile firme și dezvoltatorii în felul cum le tratează acum”, a declarat Le Maire.