Facebook le refuză utilizatorilor dreptul de a-și da sau nu acordul asupra folosiri datelor personale, mutând conturile în SUA

- Adrian Ungureanu
425

Noile reglementări adoptate din partea UE privind protecția datelor personale, care vor intra în vigoare de la 25 mai, le dau bătăi de cap celor de la Facebook care deja au probleme mari și în SUA în urma scandalului privind folosirea datelor a peste 80 de milioane de utilizatori, de către Cambridge Analytica.

Dar reglementările UE par să fie o problemă și mai mare, pentru că, pe scurt, noua legislație interzice utilizarea datelor personale fără consimțământul explicit al utilizatorilor.

Facebook face bani din exploatarea datelor personale ale utilizatorilor săi. Ca să o poată face în continuare are nevoie de acordul fiecărui utilizator fără să încalce legislația din Europa.

Cu siguranță Facebook anticipează că foarte mulți utilizatori nu vor de acord ca datele lor să fie utilizate în orice condiții. Facebook și-a făcut sediul internațional în Irlanda, unde s-au dus inițial ca să scape de taxe, dar astfel a intrat sub jurisdicția UE în ceea ce privește activitatea online.

Până acum legislația privind utilizarea datelor personale ale tuturor celor 1,5 miliarde de utilizatori nu a fost o problemă pentru Facebook. Dar începând cu 25 mai, lucrurile se complică pentru Facebook, așa că își mută sediul internațional înapoi în State, astfel modul de administrare a datelor personale revine sub legislația din SUA, unde nu este nevoie de consimțământul utilizatorului.

Lukasz Olejnik, analist în protecția datelor, spune că astfel utilizatorii Facebook vor pierde și puținele drepturi privind intimitatea datelor pe care le oferă legislația EU. ”Mutarea a 1.5 miliarde de utilizatori dintr-o țară în alta este mai mult decât o simplă acțiune de copy-paste. Este o decizie majoră și fără precedent. Mutarea conturilor va duce la diminuarea drepturilor privind intimitatea datelor. Utilizatori vor pierde cu siguranță anumite drepturi pe care le au pe Facebook, în condițiile în care standardele din SUA sunt mult mai reduse decât cele din Europa”, a explicat Olejnik.

Ceea ce face Facebook în momentul de față nu ajută deloc compania să pară ca fiind de bună credință. Este o manevră prin care compania evită legi care nu-i convin, iar dreptul utilizatorilor de a avea control asupra datelor lor a fost recunoscut chiar și de Mark Zuckerberg în cadrul audierilor din Senatul american. Fondatorul Facebook a declarat în fața comisiei care-l audia acest lucru, dar în condițiile în care Facebook mută datele din UE în SUA ca să le refuze utilizatorilor posibilitatea de a-și da sau nu acordul asupra modului în care le sunt folosite datele transformă declarație lui Mark Zuckerberg în una complet ipocrită.

Iar clipul de mai jos ne arată că Zuckerberg vrea drepturi pe care legislația UE le oferă, dar le refuză utilizatorilor Facebook aceleași drepturi.