Facebook introduce filtrele pentru ştiri false şi în Franţa

  - Adrian Ungureanu
  197

  După Statele Unite şi Germania, Franţa devine cea de a treia ţară în care Facebook introduce filtre pentru ştiri false sau înşelătoare, un efort pe care l-a demarat în urma scandalului iscat în timpul campaniei prezidenţiale din SUA.

  După cum probabil ştiţi, victoria lui Donald Trump, la alegerile prezidenţiale de la finele anului trecut, este pusă şi pe seama ştirilor false şi înselătoare care au “deturnat” opinia publică în favoarea sa, printre principalii generatori de ştiri false fiind inclusă şi Rusia.

  Următoare ţară în care se crede că s-ar putea repeta situaţia din SUA este Germania, anul acesta având loc noi alegeri, în care Angela Merkel speră să obţină cel de al patrulea său mandat de cancelar. În aceste condiţii Facebook a accelerat procesul şi la finele anului trecut a introdus aceste filtre pentru Germania.

  Franţa este a doua ţară din Europa şi abia a treia din lume în care Facebook va implementa aceste filtre, motivul fiind acelaşi, teama de a nu se perpetua ştiri false în perioada campaniei prezidenţiale din acest an. Facebook a anunţat că va colabora cu 8 mari companii de media din Franţa pentru care vor supraveghea modul în care funcţionează aceste filtre.

  Să sperăm că ştirile adevărate nu vor cădea pradă celor rău intenţionaţi, pentru că filtrele sunt activate în cazul în care un utilizator raportează o postare către Facebook. Este mai mult decât probabil ca şi ştirile reale să fie raportate ca fiind false.