Expertul care a ajutat la blocarea virusului WannaCry a fost arestat pentru dezvoltarea de malware

- Adrian Ungureanu
210

Știți vorba aia că ”Hoțul, strică hoții!”. Cam așa arată și povestea lui Marcus Hutchins, expertul în securitate cibernetică american care a ajutat la blocarea răspândiri virusului de ransomware, WannaCry.

Dar, se pare că eroul acestei povești este doar un ”lup îmbrăcat în blană de oaie” cum spune o altă vorba de duh.

Hackerul/expertul în securitate cibernetică își folosea talentele sale informatice în ambele direcții. În timp ce lucra pentru firma de securitate Kryptos Logic și ajuta industria de profil să blocheze cel mai periculos malware de tip ransomware, WannaCry, își derula și activitatea de dezvoltator de malware.

Hutchins a fost arestat săptămâna trecută, la puțin puțin timp după ce a participat la Def Con, cea mai mare convenție dedicată activității de hacking.

Cum s-a ajuns la această arestare? Ei bine, autoritățile americane au investigat timp de doi ani originile unei alte platforme malware, trojanul Kronos care fură date de pe site-urile instituțiilor bancare și toate indiciile au condus către acesta.

Autoritățile nu au reușit încă să dovedească faptul că Hutchins a fost cel care a creat trojanul care circulă încă din 2014, dar au ajuns la concluzia că el este unul dintre cei care au lucrat la actualizarea platformei (mai există un suspect, dar nu i-a fost divulgată identitatea). În plus acesta a reușit să vândă pachetele software de Kronos chiar și cu 7.000 de dolari pe piața neagră din Rusia.