Ericsson anticipează că vom depăși pragul de 1 miliard de abonamente 5G în 2023

- Adrian Ungureanu
395

Serviciile 5G par să fie viitorul, iar cei de la Ericsson anticipează o rată de adopție destul de ridicată într-un timp relativ. Primele servicii 5G comerciale sunt așteptate să debuteze, cel mai probabil în 2019.

Este posibil să avem ceva implementări comerciale și spre finalul anului viitor, dar 2019 pare un termen mult mai realist. Oricum, ar fi cu un an mai devreme decât era anticipat inițial, când s-au început discuțiile pentru dezvoltarea rețelelor 5G.

Ericsson anticipează că până în 2023, la nivel mondial, se vor fi încheiat peste 1 miliard de abonamente 5G pentru broadband mobil. Conform studiului Ericsson Mobility Report abia lansat, într-o primă fază, tehnologia 5G va fi implementată în zone urbane cu o densitate mare a populației, urmând să acopere peste 20% din populația lumii până la finalul anului 2023.

Primele rețele comerciale bazate pe 5G New Radio (NR) vor fi active în 2019, cu implementări majore așteptate în 2020. Ericsson estimează că primele implementări 5G vor fi realizate pe piețe precum SUA, Coreea de Sud, Japonia și China.

Traficul global de date mobile va depăși 100 Exabiți pe lună în 2023
Traficul mobil de date este așteptat să crească de opt ori până în 2023, ajungând până la 110 exabiți pe lună până la finalul acestei perioade. Practic, această cantitate lunară este echivalentul a 5,5 milioane de ani de difuzări video HD.

Traficul mobil va continua să crească în toate regiunile, SUA înregistrând cel mai mare consum mediu pe smartphone, de peste 7GB pe lună până la sfârșitul anului 2017.

Consumul de conținut video continuă să fie principala sursă generatoare de trafic de date mobil. Generația millenials – cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 – sunt cei mai avizi consumatori de conținut video, vizionând video online de 2,5 ori mai mult decât cei cu vârste peste 45 de ani.

Vizionarea online de conținut video la rezoluție înaltă, dar și trend-ul din ce în ce mai pronunțat de streaming în formate cât mai imersive, precum formatul de 360 de grade, vor avea un impact semnificativ asupra traficului de date, în condițiile în care un video 360° vizionat de pe YouTube folosește de 4 până la 5 ori mai multă lățime de bandă decât un video obișnuit.

Implementări LTE – dezvoltarea continuă
Până la finalul acestui an, LTE va fi tehnologia de acces mobil dominantă. Se estimează că, până la finalul anului 2023, la nivel mondial vor exista 5,5 miliarde de abonamente LTE, acoperind peste 85% din populația lumii.

Voice over LTE (VoLTE) a fost lansat în peste 125 de rețele din peste 60 de țări din toată lumea. De asemenea, se preconizează ca numărul de abonamente VoLTE să ajungă la 5,5 miliarde până la final de 2023, ceea ce va reprezenta peste 80% din totalul de abonamente LTE și 5G combinate.

Smartwatch-urile sunt unele din cele mai recente dispozitive care folosesc VoLTE. Utilizatorii au posibilitatea să efectueze apeluri direct de pe smartwatch, chiar dacă nu au un smartphone aproape (multi-SIM). De asemenea, apelurile pot fi transferate între smartphone și smartwatch.