EnterTrain își propune să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții persoanelor în vârstă

290

EnterTrain este un proiect de cercetare finanțat de AAL-JP cu scopul de a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții persoanelor în vârstă care trăiesc independent, motivându-le să facă mișcare într-un mod distractiv. Proiectul cu o durată de 36 de luni (aprilie 2016 – martie 2019) și un buget total de 3,1 milioane de euro reunește experți în visual computing și senzori 3D, experți în sociologie și îngrijire, IMM-uri din domeniul jocurilor video și al dezvoltării software.

EnterTrain poate îmbunătăți calitatea vieții prin reducerea riscurilor unor boli cronice și reducerea depresiei. În plus, are efecte pozitive asupra prevenirii căzăturilor, a mobilității și, în consecință, ajută oamenii să ducă o viață independentă.

În cadrul proiectului EnterTrain, în cooperare cu utilizatorii finali, este dezvoltată și evaluată o platformă de jocuri pentru exerciții, care combină trei aspecte principale ale tehnologiei AAL: tehnologie, utilizator final și interoperabilitate. Platforma personalizată de jocuri utilizează o nouă tehnologie inovatoare, creată pentru detectarea mobilității și a caracteristicilor relevante ale fiecărui individ. Cu ajutorul senzorilor 3D sunt analizate mișcarile, după care un model de mobilitate și comportament este creat și actualizat perpetuu. Acest model permite evaluarea mobilității în mod automat. Din perspectiva utilizatorilor finali, creșterea calității vieții este scopul principal al EnterTrain. Aceasta include motivarea și activitatea fizică a adulților în vârstă, precum și creșterea respectului de sine. Pentru a se asigura concordanța între sistemul dezvoltat și nevoile utilizatorilor, utilizatorii finali sunt implicați în mod continuu pe tot parcursul proiectului. Interoperabilitatea cu sistemele și serviciile AAL existente este abordată prin utilizarea unor standarde deschise și a unui senzor 3D foarte popular.

Consorțiul este format din 8 organizații partenere și este condus de CogVis Software and Consulting GmbH (Austria). Consorțiul este bine echilibrat în ceea ce privește implicarea partenerilor IMM: SilverFit BV (Olanda), BluePoint (România); Instituții academice și de cercetare: TU Wien, Lab Computer Vision (Austria), Universitatea din Viena, Departamentul de Sociologie (Austria), Geriatrische Klinik St. Gallen (Elveția); Organizații Caritabile partenere: Samariterbund Wien (Austria) și Fundația Națională pentru Vârstnici (Olanda).