Efectele scandalului cu Apple! Qualcomm nevoită să accepte mai puțini bani de la Samsung

- Adrian Ungureanu
402

Qualcomm face foarte mulți din vânzarea de procesoare pentru dispozitivele mobile inteligente, cu precădere pentru telefoane, dar o parte bună din afaceri vine și din redevențele aferente patentelor utilizate de terți.

Compania americană și-a anunțat rezultatele financiare pentru primul trimestru și a raportat un profit mai mare decât anticipau analiștii, dar veniturile provenite din licențe au scăzut vertiginos, mai ales pe fondul scandalului cu Apple, privind clauzele abuzive și tarifele mult prea ridicate. În plus, Qualcomm este anchetată în mai multe țări, inclusiv SUA, Coreea de Sud și China pentru abuz de poziție dominantă.

În plus, se pare că tot mai mulți parteneri ori au renunțat, ori s-au arătat dispuși să renunțe la licențele Qualcomm din cauza pretențiilor ridicate din partea companiei americane, așa că producătorul de procesoare Snapdragon a decis să-și mai relaxeze termenii și condițiile, dar și pretențiile financiare.

De exemplu, potrivit companiei, producătorii vor plăti pentru telefoanele care sunt vândute la un preț de până la 400 de dolari aceleași redevența ca până acum, dar pentru telefoanele mai scumpe de 400 de dolari, care se pot vinde chiar și cu 1.000 de dolari, nu vor mai crește obligațiile financiare, urmând să fie tratate, tot ca fiind telefoane de 400 de dolari.

Nu știm în ce condiții, dacă Samsung a pus presiuni sau Qualcomm s-a temut să nu-și piardă cel mai mare aliat pe piața smartphone, dar și-a renegociat contractul cu gigantul sud-coreean, astfel că va lua mai puțini bani până acum.

Dovada vine din faptul că producătorul de procesoare Snapdragon a anunțat deja că în al treilea trimestru al acestui an va încasa cu circa 300 de milioane de dolari mai puțini bani din licențe. Directorul financiar al Qualcomm, George Davis a spus că aproape jumătate din reducere a veniturilor va fi determinată de renegocierea contractului de licențiere cu Samsung.

No posts to display