Deși părinții lor au fost victimele unor escrocherii pe internet, copiii nu-i ajută să se protejeze

409

Există o preocupare ridicată în ceea ce privește amenințările online la adresa copiilor în rândul părinților, dar la fel de vulnerabili, poate chiar mai mult, sunt cei mai în vârstă.

Și dacă în privința copiilor sunt destul măsuri de precauție, cum ar fi controlul parental din soluțiile antivirus, sau chiar aplicații dedicate protecției lor, nu același lucru se întâmplă cu ceilalți utilizatori neexperimentați din familie, adică cei mai în vârstă.

Iar un studiu realizat de Kaspersky ne arată că deși cei din generațiile mai tinere știu că părinții sau bunici care stau pe internet pot fi victimele unor atacuri sau ale unor escrocherii, totuși, nu îi ajută să se protejeze mai bine.

Dincolo de numeroasele beneficii oferite de acest nivel de conectivitate, membrii familiei (60%) sunt îngrijorați că rudele lor mai în vârstă nu iau măsurile de precauție necesare pentru a se proteja în mediul online. În același timp, 44% dintre utilizatorii de Internet admit că rudele lor din această categorie de vârstă au suferit în urma unei amenințări – printre care o escrocherie online (15%), malware sau viruși (15%) sau au fost spionați de software periculos (13%), așa că temerile lor sunt fondate, se arată într-un comunicat al celor de la Kaspersky.

Cu toate acestea, îngrijorarea nu pare să se transpună în acțiuni concrete. Doar 34% dintre respondenți au instalat o soluție de securitate pe dispozitivele rudelor în vârstă și doar 32% dintre ei le informează mereu despre pericolele online. O treime (33%) dintre participanții la studiu nu au luat nicio măsură.

„Utilizatorii de Internet mai în vârstă sunt un grup vulnerabil și cu potențialul de a genera profit pentru infractorii cibernetici, care îi au în vizor pentru malware, spyware și înșelătorii prin intermediul e-mail-ului”, a spus Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab. „Singura cale de a combate aceste amenințări care evoluează permanent este îmbinarea unei atenții sporite cu instalarea unui program eficient de securitate pe toate dispozitivele, inclusiv pe cele mobile. Aceste măsuri îi vor proteja pe seniorii familiei de neplăcerile din mediul online.”

Având în vedere că oamenii petrec atât de mult timp online în prezent, iar riscurile de securitate continuă să se dezvolte, trebuie să se asigure că sunt protejați de ultimele amenințări cibernetice. Una dintre modalități ar fi folosirea unei soluții cum este Kaspersky Total Security, un program multifuncțional care poate proteja fiecare aspect al vieții digitale, securizând mai multe dispozitive.