Cum și-a dublat Apple singură o amendă primită în 2015 pentru încălcarea unor patente

- Adrian Ungureanu
356

În 2014 Universitatea din Wisconsin a dat în judecată Apple pentru încălcarea unor patente pe care compania din Cupertino le-a folosit pe procesoarele A7, a A8 și A8X, iar în toamna lui 2015 Tribunalul din Madison le-a dat dreptate reprezentanților instituției educaționale.

Parțial, însă, pentru că a fost dovedit faptul că patentul care viza creșterea eficienței procesoarelor a fost încălcat fără intenție, Apple neștiind că Universitatea din Wisconsin brevetase deja patentul încă din 1998.

Având aceste circumstanțe, în octombrie 2015 judecătorul de la acea vreme a decis că Apple nu trebuie să plătească întreaga sumă de 862 de milioane de dolari cerută de Universitate, ci doar 234 de milioane de dolari.

În loc să se accepte amenda, cei de la Apple au refuzat plata daunelor, și a cerut în 2016 Oficiului de Patente și Mărci al SUA să revizuiască patentul în cauză, să vadă dacă patentul deținut de Universitate este valid. În tot acest timp, Apple a continuat să folosească patentul.

Oficiul a refuzat cererea celor de la Apple, iar cazul a fost reanalizat. Noul judecător a decis acum că Apple trebuie să plătească 506 milioane de dolari, adăugând astfel, 272 de milioane de dolari la amenda inițială ca daune suplimentare și penalizări pentru întârzierea executării pedepsei.

Astfel, dacă Apple s-ar fi mulțumit cu prima sentință nu ar fi trebuit acum să plătească mai mult decât dublul amenzii stabilite în 2015, pentru un patent care oricum a expirat în 2016.