Cum funcționează Amazon Go, magazinul fără casierii, de unde poți să pleci și cu produse gratis

- Adrian Ungureanu
510

Amazon încearcă să revoluționeze modul în care facem cumpărături. Și nu mă refer la modul în care Amazon își operează activitatea în online, ci în lumea reală.

Acum două zile retailerul american a inaugurat, în Seattle, Amazon Go, primul magazin fără casierii. Intri în magazin, îți iei produsele și pleci. Evident, nu pleci fără să plătești, plata efectuându-se automat, din contul de Amazon, dar nu trebuie să mai stai la cozi la ieșire pentru a achita produsele cumpărate.

Foarte pe scurt cum funcționează Amazon:
– accesul se face cu telefonul pe care trebuie activat un cont pe Amazon. Un sistem de turnicheți dotați cu cititoare NFC permit accesul clienților. Nu ai cont pe Amazon sau nu ai telefon cu NFC, nu intri!

– îți alegi produsele, le pui în geantă, în buzunar sau pur și simplu ieși cu ele în mână din magazin, nu contează. Un sistem super-avansat de camere și senzori, dublați de o platformă virtuală, dotată cu inteligență artificială, vede ce ai luat de pe rafturi și le înregistrează într-un coș virtual.

– ieși din magazin cu produsele înregistrate în sistem și plata se face automat. Clientului își este trimită factura și vede pentru ce a plăti și cât a plătit. Și dacă a plătit corect.

A apărut deja o primă problemă, dar Amazon nu-și face griji
Dacă în prima zi totul pare să fi fost în regulă, în a doua zi, o jurnalistă, Deidre Bosa, corespondent CNBC în Seattle, care va venit să testeze magazinul, a descoperit că a ”furat accidental” un iaurt. Pur și simplu sistemul nu a înregistrat în coșul său virtual produsul așa că Bosa a ieșit din magazin fără să fie taxată pentru paharul de iaurt.

Este o problemă pe care Amazon trebuie să o rezolve, dar reprezentanții retailerului au spus că nu vor obliga clienții să plătească în astfel de situații. De fapt, nici măcar nu există opțiune prin care să semnalezi că ai plecat din magazin fără să achiți un produs. Compania spune că astfel de evenimente vor fi foarte rare așa că își asumă eventualele pierderi.

Sună a invitație pentru hoți, dar cum spuneam nu poți să intri în magazin fără un cont activ pe Amazon, pe care să fie înregistrată o modalitate de plată. De sărit peste turnicheți, nu-i chiar așa de simplu, pentru că sunt camere și senzori care te supraveghează de la intrare și până la ieșire. De altfel, sistemul identifică o anumită persoană, iar pe baza aspectului fizic, sunt efectuate vânzările. Nu există cine știe de tehnică secretă.

În plus, magazinul nu este operat complet automat. Adică există personal în magazin. Există persoane la intrare, personalul care aprovizionează rafturile, există personal care să-i legitimeze pe cei care vor să cumpere alcool (În SUA, persoanele sub 21 de ani nu pot cumpără băuturi alcoolice – n.r.) și cei care lucrează la standurile cu mâncare.

Una peste alta, este o inițiativă extrem de interesantă și care are mari șanse să devină utilă în viitorul nu foarte îndepărtat. Evident, o astfel de tehnologie va avea implicații majore pe piața forței de muncă, în sensul că vor dispărea multe locuri de muncă. Din păcate, tehnologia nu aduce doar avantaje.