Cum explică șeful Apple prețurile uriașe pentru iPhone X

- Adrian Ungureanu
358

Apple a setat noi recorduri în materie de prețuri cu iPhone X. Mai ales în afara SUA unde prețurile sunt uriașe. La noi un retailer, prefer să nu-i menționez numele în acest articol, oferă la precomandă noul model iPhone X cu 256GB stocare internă la un preț de 7.500 de lei.

Sunt alternative mai ieftine pe alte site-uri, motiv din care nu cred că va avea prea mare succes cu un asemenea preț. oricum, cele mai ieftine alternative pentru România, pentru iPhone-un X cu 64GB coboară până până la 5.300 de lei, la cursul BNR de azi (20 septembrie, 1 dolar = 3,8373 lei), înseamnă în jur de 1.380 de dolari.

Americanii îl vor avea mult mai ieftin, la 999 de dolari, și nu sunt mulțumiți. Tim Cook a fost întrebat cu explică el prețul acesta, care nu este accesibil americanului de rând, pentru că nu pare un preț influențat doar de inflație.

Tim Cook a răspuns că este un preț care are în calcul mai mulți factori. Unul din principalele motive ar fi tehnologiile noi aduse pe noul telefon. Este un punct valid, pentru că iPhone X este un telefon care aduce noutăți, există costuri de cercetare și dezvoltare. Dar motivele cele mai multe sunt de natură comercială.

”Foarte mulți oameni nu cumpără telefoane cu banii jos, nu plătesc suma totală inițială. Foarte mulți oameni cumpără prin programe <trade-in>, adică își aduce telefoanele vechi pentru a obține un discount. De asemenea, operatorii oferă la rândul lor discounturi”, a explicat Tim Cook.

Cum alte cuvinte, Apple a ales un preț mai mare din care să se poate tăia, dar de obicei, cei care își asumă reducerile sunt operatorii și retailerii, deci Apple nu pierde nimic la treaba asta. Este, însă, foarte important pentru cu care cumpără retailerii și operatorii telefoanele de la Apple.

Evident că nimeni nu cumpără la prețul pieței și nici la costul de producție. 999 de dolari este doar un preț recomandat pentru piața de consum. Într-un fel, Tim Cook, fără să o spună, recunoaște că prețurile finale sunt doar niște cifre cu care fiecare face ce vrea.

Costul de producție al unui iPhone X este estima în jurul a 412 dolari, deci este destul mult spațiu în care retailerii și operatorii pot lucra. Ce nu se explică, însă, sunt prețurile exagerate din afara SUA. Evident, sunt taxe, impozite, transport, logistică, promovare, dar chiar și așa de la 412 dolari, până la 1.380 de dolari în România, doar naiv să fii să crezi nu face toată lumea profit. Sunt aproape 1.000 de dolari diferență, o marjă suficient de mare pentru ca toți intermediarii să facă bani frumoși.

De cealaltă parte, Tim Cook spune că prețul stabilit de companie este un preț care include toate costurile aferente. Mai mult spune că Apple nu vrea să profit din vânzarea de telefoane și că dorește să aducă pe piața produse care să le facă viața oamenilor mai ușoară. Sunt declarații șablon pe care le-am auzit la mai toate companiile din întreaga lume.

Între timp, Apple este una dintre cele mai profitabile companii din întreaga lume. Companii de orice fel, nu doar producătoare de telefoane. Ultimele informații spuneau că Apple are rezerve monetare de aproape 250 de miliarde de dolari, peste PIB-ul României. Profit nu poți face dacă vinzi la preț de costuri. Toată lumea știe asta, iar Tim Cook nu poate păcăli pe nimeni.