Cum contribuie minorii care joacă Fortnite la finanțarea crimei organizate

506

Criminalii se folosesc de popularul joc Fortnite pentru a spăla bani prin intermediul V-bucks, moneda virtuală folosită pentru a cumpăra articole în joc.

Jocul online de tip battle royale a devenit foarte popular în rândul copiilor și al adolescenților, deoarece este gratuit și disponibil pe toate marile platforme. Banii cheltuiți în cadrul jocului pentru a cumpăra echipamente, arme și alte articole l-au făcut însă popular și pentru infractorii cibernetici.

Detaliile cardurilor de credit, obținute fraudulos, sunt folosite pentru a achiziționa V-bucks din magazinul Fortnite. Prin vânzarea V-bucks la un preț mai mic decât cel oficial, criminali sunt în măsură să “spele” bani în mod eficient.

O investigație a The Independent, coroborată cu rezultatele cercetărilor firmei de securitate Sixgill, efectuate pe piețele negre online, au scos la iveală amploarea operațiunilor de spălare a banilor.

V-bucks la preț redus sunt vânduți vrac pe dark web – o secțiune ascunsă a internetului accesibilă numai folosind software special.

Prezentându-se ca potențiali clienți, agenții Sixgill au descoperit că operațiunile se desfășoară pe tot globul în limbile chineză, rusă, spaniolă, arabă și engleză.

Criminalii comit fraude cu carduri de credit, apoi introduc și extrag bani folosind sistemul Fortnite“, a declarat Benjamin Preminger, analist senior la Sixgill.

Autorii se declară amuzați de măsurile slabe de securitate ale jocurilor Epic Games, spunând că celor de la Epic nu pare să le pese de jucătorii care fraudează sistemul cumpărând V-bucks la preț redus… Acest lucru duce în mod direct la posibilitatea infractorilor de a spala bani prin joc.”

Cu peste 200 de milioane de jucători din întreaga lume, jocul a generat un profit de 3 miliarde de dolari în 2018 pentru dezvoltatorii Fortnite, Epic Games.

Nu este clar cât profit au reușit infractorii să obțină prin spălarea banilor. Sixgill a constatat că articole Fortnite vândute anul trecut pe eBay, au atras peste 250.000 de dolari în numai 60 de zile.

Cifrele Sixgill mai arată că numărul de mențiuni ale “Fortnite” pe dark web a crescut concomitent cu veniturile lunare ale jocului.

O altă investigație, efectuată de firma de securitate IT Zerofox, a găsit 53.000 de cazuri diferite de escrocherii online legate de Fortnite, întreprinse în decursul unei singure luni. Se estimează că 86% din incidentele de înșelătorie au fost inițiate și distribuite prin intermediul unor platforme sociale precum Facebook, Instagram și Twitter.

Dezvoltatorii Fortnite, nu au răspuns la solicitarea The Independent de a comenta pe marginea subiectului, iar experții în securitate declară că firma nu face suficient pentru a preveni activitățile ilegale pe platforma sa.

Jocurile Epic nu par să blocheze în mod serios activitatea ilicită din jurul Fortnite, spălarea banilor sau altele asemănătoare“, a declarat Benjamin Preminger.

În timp ce stoparea totală a unor astfel de activități este extrem de dificilă, s-ar putea lua mai multe măsuri pentru atenuarea fenomenului, inclusiv monitorizarea transferului bunurilor cu valoare ridicată, identificarea jucătorilor cu stocuri mari de V-bucks și partajarea datelor cu agențiile de securitate“.

No posts to display