Conturile de Twitter ale unor organizaţii internaţionale importante atacate de hackeri turci

- Adrian Ungureanu
204

Conturile mai multor organizaţii internaţionale importante din întreaga lume au fost ţinta atacurilor unor hackeri din Turcia, care ar fi susţinători ai regimului Erdogan, care au postat în acele conturi mesaje favorabile presedintelui turc, relatează HotNews.

Vorbim aici de organizaţii şi companii foarte mari, precum Amnesty International, UNICEF USA, câteva ministere din Franţa, filiala din Spania a celor de la Nike, publicaţia Forbes chiar şi contul clubului de fotbal Borussia Dortmund.

Cotidianul Le Point notează ca hackerii au postat mesaje în care îi cataloghează ca fiind nazişti pe olandezi şi pe germani, fiind afectate însă şi conturi din Franţa, inclusiv cel al politicianului Alain Juppe şi a două ministere.

Specialiştii în securitate cibernetică ai Kaspersky Lab ne-au transmis câteva declaraţii în legătură cu acest eveniment şi au oferit câteva sfaturi pentru a preveni astfel de situaţii.

“Dacă este real, incidentul în urma căruia au fost sparte conturile de Twitter ale utilizatorilor aplicației terțe Twitter Counter și compromise cu mesajele unor activiști politici, arată cât de atenți trebuie să fie utilizatorii nu doar cu propriile măsuri de securitate, ci și cu ale furnizorilor și partenerilor” a declarat, Ştefan Tanase, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab, într-o notă remisă redacţiei.

Potrivit acestuia, este un exemplu clar în care vulnerabilitatea unui furnizor a avut un impact foarte mare, nu doar asupra furnizorului însuși, ci și asupra Twitter și a mii de utilizatori, inclusiv companii și organizații cunoscute. Dacă utilizatorii de Twitter cred că le-a fost afectat contul, ar trebui să își schimbe parola imediat.

“În același timp, este foarte important ca oamenii să înțeleagă la ce își dau acordul atunci când descarcă aplicații. Un studiu recent Kaspersky Lab arată că 63% dintre utilizatorii de Internet nu citesc cu atenție termenii și condițiile înainte să instaleze o aplicație pe telefon, iar 20% nu citesc niciodată mesajele atunci când instalează aplicații. Acest lucru înseamnă că un număr alarmant de persoane își lasă viața privată – și datele de pe telefon – expuse amenințărilor, pentru că nu acordă suficientă importanță măsurilor de securitate, în cazul aplicațiilor”, a mai declarat reprezentantul Kaspersky Lab.

Ca măsuri de protecție, utilizatorii ar trebui:
• Să descarce doar aplicații din surse de încredere
• Să selecteze cu atenție aplicațiile pe care vor să le instaleze pe dispozitiv
• Să citească termenii și condițiile cu atenție, în timpul instalării
• Să citească atent lista lucrurilor la care își dau acordul, atunci când o aplicație le solicită, și să nu dea automat click pe “pagina următoare”
• Să folosească o soluție de securitate cibernetică

“De asemenea noi le recomandăm creatorilor de aplicații să aibă o politică transparentă privind permisiunile pe care le solicită, pentru a-i ajuta pe oameni să decidă mai ușor”, a conchis Ştefan Tănase.