Cisco: Strategia IT a firmelor românești va fi dictată de securitatea cibernetică

- Adrian Ungureanu
412

Importanța securității cibernetice a crescut mult în ultima perioadă și în rândul companiilor românești care încep să trateze cu seriozitate acest aspect, deși până nu de curând este mai mult un concept abstract.

Cu eveniment precum WannaCry sau ExPetr, dar și altele care au afectat mii de companii și organizații la nivel global, firmele românești își regândesc strategiile IT în funcție de nevoile de securitate cibernetică și de managementul riscurilor, potrivit celor de la Cisco România.

Diversitatea atacurilor din ultima perioadă, răspândirea rapidă a acestora, precum și magnitudinea lor, la care se adaugă faptul că tot mai multe companii folosesc mediul online pentru derularea de operațiuni de business reprezintă motiv de îngrijorare maximă pentru 22% dintre respondenții la studiu, în timp ce 63% se declară relativ preocupați.

Organizațiile sunt cu atât mai vulnerabile cu cât au infrastructuri IT complexe, greu de gestionat, în care securitatea este asigurată fragmentar folosind soluții de la mai mulți producători. Astfel, aproximativ 30% dintre specialișii chestionați declară că folosesc produse de securitate IT (hardware și software) de la cel puțin 5 producători diferiți.

”Orice companie este o potențială țintă, iar calea de atac este extrem de facilă, având în vedere faptul că 86% din conținutul rău intenționat este livrat prin intermediul e-mailului (73%) și a web-ului (13%). În contextul în care coordonatele de mai sus vin peste o infrastructură fragmentată, asupra căreia specialistul în securitate nu are vizibilitate deplină, atunci avem tabloul complet pentru a înțelege cum sunt posibile atacuri precum WannaCry sau Nyetya”, a declarat Dorin Pena, director general al Cisco România.

Pe lângă complexitatea organizației, indicată ca principal obstacol în calea securizării infrastructurii IT de un procent de 23% dintre respondenți, o altă cauză este lipsa bugetelor (20%), urmată de lipsa de conștientizare a amenințărilor din partea managementului (18%). Un procent similar, 16%, indică lipsa din organizație a experților în securitate IT, iar 12% a tehnologiilor. 11% invocă inclusiv nerespectarea normelor de securitate de către angajați.

Chestionați asupra impactului digitalizării pe care îl întrevăd în următorii trei ani, aproape 90% dintre specialiștii IT care au participat la studiu, se așteaptă ca organizațiile din care provin să fie atinse de valul digitalizării, 48% în mod considerabil, iar 40% într-o anumită măsură.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie 2017 în rândul a aproximativ 200 specialiști IT din companii și instituții din România, prezenți la evenimentul Connect România 2017. Connect România este cea mai mare conferință dedicată soluțiilor pentru rețele de comunicații și a reunit anul acesta peste 1.300 de specialiști locali din domeniul IT&C, experți în rețelistică și factori de decizie.