Cinci pușcăriași americani au făcut două PC-uri din bucăți și s-au apucat de hacking

- Adrian Ungureanu
271

O poveste demnă de filmele de la Hollywood s-a petrecut într-un institut de corecție din Ohio, SUA, unde erau aduși pușcăriașii la reabilitare. Aici, subiecții erau puși să dezasambleze calculatoare vechi pentru a putea fi duse la reciclat.

Nimeni nu s-a gândit însă la faptul că cinci dintre pușcăriași nu avea gânduri de reabilitare, ba mai mult, nu s-au gândit că unul sau mai multe rânduri de gratii îi pot împiedica să-și continue activitatea infracțională.

Aceștia au sustras mai multe componente necesare pentru a construi două calculatoare. Aceștia au instalat cele două calculatoare în tavanul vestiarului unde se schimbau. De acolo cei cinci făptași au folosit calculatoarele pentru mai multe tipuri de activități ilicite pe internet.

Activitatea hackerilor pârnăiași a avut loc mai mulți ani. Abia în vara anului 2015 reprezentanții centrului de reabilitare respectiv s-au prins că lucrurile nu sunt în ordine. Centru a migrat de pe serverele vechi de la Microsoft, pe cel de la Websense. Aceștia din urmă i-au avertizat pe cei din departamentul IT al centrului că un calculator din propria rețea folosește mai mult trafic decât celalte.

Din 2015 au demarat o anchetă și abia acum au reușit să vină cu rezultatele finale. Localizarea calculatoarelor a fost făcută abia după ce au descoperit switch-ul în care erau conectate calculatoarele. Din datele găsite pe calculatoare a fost descoperit faptul că pușcăriașii le-au folosit pentru a face mai multe ”grozăvii” online.

Aceștia au hack-uit inclusiv rețeaua centrului, reușind să emită permise de acces pentru alți ”colegi” de penitenciar să aibă acces la mai multe zone și activități, au furat datele unui alt pucăriaș cu care au aplicat pentru a emite 5 carduri de credit și au descărcat, evident, și conținut video pornografic.

În calculatoare au mai fost găsite unelte de hacking, folosite pentru furt de date și pentru spart parole. Au descoperit și că pușcăriașii foloseaseau cu precădere rețeaua Tor pentru a se menține ascunși pe internet, au găsit un ”portofel” cu bitcoin, mai multe conturi bancare false, dar și alte date și unele incriminatoare.

Pușcăriașii au fost mutați într-un alt penitenciar, iar reprezentanții centrului de reabilitare au demarat o ancheta mai amplă pentru a analiza toate posibilele breșe în sistemele lor pentru a preveni pe viitor astfel de situații.