Cercetătorii de la Facebook au oprit sistemul AI, după ce acesta și-a inventat propriul limbaj

- Adrian Ungureanu
323

Suna SF, dar sistemele de inteligentă artificial (AI) încep să arate primele semne reale de independență față de oameni, indicând în mod clar că s-ar putea descurca și fără aceștia.

Unora dintre noi această idee ne dă un fior pe șira spinării, mai ales după atâta literatură și filmografie în care roboții preiau controlul asupra omenirii sau, mai rău, o distruge.

Se pare că sistemele AI pot să-și dezvolte propriile metode comunicare, propriile limbi, lucru observat și de cei de la Facebook, dar și cei de la Google. Aceștia din urmă au observat acest lucru la sistemul care se ocupă de Google Translate. Au introdus rețelele neurale pentru a îmbunătăți calitatea traducerilor, folosindu-se de inteligența artificială. Dar cei de la Google au observat că dezvoltarea unui nou limbaj a ajutat la creșterea calității serviciului, așa că nu au acționat în niciun fel în privința acestui fenomen.

De cealaltă parte, la Facebook, cercetătorii ”s-au speriat” și au luat decizia de a închide sistemul după ce și-a dat seama că atunci intră în contact cu alte sisteme de inteligență artificială, comunicarea nu mai are loc în engleză. După ce au analizat limbajul și cei de la Facebook au observat că este un limbaj mai eficient, dar au luat decizia de a închide sistemul.

Există temeri că dacă sistemele AI și-ar putea dezvoltat propriile coduri de limbaj, administratorii acestor rețele ar putea pierde controlul. S-au temut cei de la Facebook că vor pierde controlul asupra sistemului lor? Cine știe?! Dar cu siguranță această știre va alimenta și mai mult opiniile celor că în viitor ”roboți” s-ar putea întoarce împotriva oamenilor.