Cele mai multe programe de tip crypto-ransomware sunt dezvoltate de hackeri vorbitori de limba rusă

- Adrian Ungureanu
260

Infractorii cibernetici vorbitori de limba rusă sunt din ce în ce mai preocupaţi de dezvoltarea activităţilor pe segmentul programelor malware de tip ransomware, care au devenit din ce în mai populare în ultimii 2 ani.

Dintre cele 62 de noi familii crypto-ransomware descoperite de cercetătorii Kaspersky Lab în 2016, cel puțin 47 au fost dezvoltate de infractori cibernetici vorbitori de limbă rusă. Aceasta este una dintre concluziile unei prezentări a cercetătorilor Kaspersky Lab despre comunitatea infracțională ransomware vorbitoare de limbă rusă.

Analiza efectuată a scos la iveală faptul că grupurile mici, cu resurse limitate, se transformă în mari întreprinderi infracționale care au resursele și intenția să atace ținte private și organizaționale din toată lumea, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Programele crypto-ramsomware – un tip de malware care criptează documentele victimelor și cere o răscumpărare în schimbul decriptării – sunt în prezent unul dintre cele mai periculoase tipuri de malware. Potrivit datelor companiei, în 2016, peste 1.445.000 de utilizatori de pe glob (inclusiv companii) au fost atacați cu acest tip de malware.

Pentru a putea înțelege mai bine natura acestor atacuri, cercetătorii Kaspersky Lab au efectuat o analiză a comunității infracționale vorbitoare de limbă rusă. Una dintre principalele concluzii este cea că intensificarea atacurilor ransomware observate în anii trecuți este rezultatul unui ecosistem underground flexibil și foarte simplu de folosit, permițând infractorilor să lanseze campanii crypto-ramsomware, aproape indiferent de nivelul abilităților de utilizare a computerelor sau de resursele financiare deținute.