Ce este “dezordinea digitală” şi cum ne afectează dispozitivele?

- Adrian Ungureanu
228

Se pare că nu suntem dezordonaţi doar în lumea reală ci şi în cea digitală. Aşa a apărut şi conceptul de “dezordine digitală” care ne afectează dispozitivele din mai multe privinţe.

Potrivit unui nou studiu realizat de Kaspersky Lab, dezordinea digitală este în creștere din cauza utilizării tot mai frecvente a aplicațiilor și a îmbunătățirii capacității de stocare a dispozitivelor. Slaba mentenanță a acestor aplicații lasă, însă, dispozitivele vulnerabile în fața amenințărilor de securitate.

Studiul relevă faptul că, în mod tipic, utilizatorii instalează 12 aplicații Android în fiecare lună, dar șterg doar 10 dintre ele, prin urmare adaugă lunar două aplicații pe dispozitivul lor. Cu cât mai multe aplicații sunt instalate, cu atât organizarea lor este mai importantă pentru a preveni dezordinea digitală. Kaspersky Lab a descoperit, însă, că doar în jumătate dintre cazuri (55%), utilizatorii revizuiesc conținutul dispozitivelor și șterg documentele și aplicațiile inutile.

Dezordinea digitală creată înseamnă că actualizarea și trierea aplicațiilor sunt mai importante ca oricând, pentru a combate programele malware care folosesc vulnerabilitățile aplicațiilor ca să pătrundă în dispozitive. Dar studiul a arătat că, într-un sfert dintre cazuri (28%), utilizatorii își actualizează aplicațiile de pe dispozitivele lor doar atunci când sunt forțați să o facă, iar în 10% dintre cazuri, ei încearcă să evite total acest lucru.

Unul dintre principalele pericole este acela că aplicațiile însele pot pune informațiile utilizatorului și dispozitivele în pericol din cauza activității de zi cu zi. Datele tehnice ale Kaspersky Lab arată că, din 100 de aplicații Android pe care utilizatorii le pot administra (de exemplu, instala și șterge), 83 au acces la date sensibile despre utilizator, cum ar fi contactele din agendă, mesaje, informații și pot chiar realiza apeluri și trimite SMS-uri.

Alte descoperiri din cadrul KSN arată cum aplicațiile pot să opereze fără permisiunea utilizatorului. În medie, utilizatorii au 66 de aplicații pe dispozitivele Android. Atunci când a fost testat un eșantion reprezentativ dintre 66 cele mai populare aplicații Android, 54 au fost lansate în background fără ca utilizatorii să le fi atins măcar, consumând, în medie, 22 Mb trafic pe zi fară nicio interacțiune cu utilizatorul.

Pentru a combate dezordinea și a proteja datele personale, utilizatorii ar trebui să respecte câteva măsuri:
• Înțelegeți ce și unde este stocat – faceți-vă timp să vă monitorizați dispozitivele și să revizuiți ce informații sunt stocate, în ce aplicații și fișiere;
• Faceți o ”curățenie de primăvară” a dispozitivului – rezervați-vă timp pentru a face ordine în ”casa” digitală și a elibera informațiile păstrate pe dispozitive;
• Actualizați software-ul aplicațiilor – actualizările trebuie să fie făcute imediat ce sunt lansate noile versiuni;
• Folosiți software specializat care scanează toate aplicațiile instalate pe dispozitiv și le marchează pe cele potențial riscante sau care sunt folosite rareori.