Cât timp stau copiii pe zi cu ochii în calculator și în telefon

- Adrian Ungureanu
369

Noile generații de copii nu duc lipsă de gadgeturi, iar stilul lor de viață s-a schimbat radical în ultimii 10 ani, aceștia alocând mai mult timp dispozitivelor electronice, decât activităților din lumea reală.

Potrivit unui studiu realizat recent de cei de la Bitdefender, copiii cu vârsta între cinci și 17 ani petrec în total aproape cinci ore folosind calculatorul sau smartphone-ul. Din care, în medie două ore pe zi la calculator, în timp ce durata folosirii mobilului urcă de la o oră la două ore și jumătate până la majorat.

După vârsta de zece ani, diferența între băieți și fete devine semnificativă, primii petrecând în medie cu peste o oră mai mult timp, mai ales din cauza jocurilor pe calculator și a deschiderii mai mari pentru tehnologie.

Iar aceste date vine din segmentul de copii care încă sunt supravegheați de părinți cu ajutorul funcției de control parental instalate în soluția de securitate cibernetică a celor de la Bitdefender. Așadar, copiii sunt conștienți că părinți lor pot afla cât de mult au stat pe calculator și/sau pe telefon. Așadar, cifrele celor care nu sunt supravegheați ar putea fi mai mari.

Accesul supravegheat al copiilor la internet, folosirea inteligentă a acestei resurse și însușirea unor reguli elementare de comportament în mediul online sunt aspecte extrem de importante în procesul de educare a copiilor, întrucât tehnologia face totul extrem de accesibil. Folosirea excesivă a acestor dispozitive de la vârste fragede poate avea consecințe negative asupra dezvoltării fizice și emoționale a copilului și îl poate expune unor riscuri nedorite.

Alarmant este faptul că, datele Bitdefender arată că unul din trei vizitatori ai site-urilor cu conținut pornografic este minor, iar studii recente ale organizației Salvați Copiii confirmă că unul din doi copii a fost hărțuit în mediul online în ultimul an.

Iată câteva recomandări ale specialiștilor în securitate cibernetică de la Bitdefender:
· Nu folosiți telefonul sau calculatorul ca mijloc de a ține copilul ocupat și a câștiga timp liber pentru alte activități. În lipsa unei supravegheri atente, copilul poate petrece ore în șir în mediul virtual.
· Amplasați calculatorul familiei într-un loc de unde să aveți vizibilitate asupra monitorului.
· Asigurați că toți prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaște direct.
· Stabiliți reguli pentru utilizarea calculatorului și vorbiți deschis cu copiii despre temerile dvs. și despre felul în care orice exces poate deveni nociv.
· Învățați copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conținut agresiv sau obscen.
· Sfătuiți copiii să fie atenți când instalează aplicații pe telefon. Unele pot conține amenințări informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxă și încarcă substanțial factura.
· Folosiți o soluție de securitate pe toate dispozitivele și țineți cont și de funcționalitățile pentru protecția copiilor când cumpărați astfel de produse.