Bill Gates cere taxarea roboţilor muncitori

- Adrian Ungureanu
218

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, afirmă că introducerea unei taxe pentru roboţii muncitori ar fi o idee bună pentru guverne pentru a combate reducerea locurilor de muncă prin înlocuirea oamenilor cu maşinării.

Cel mai bogat om al planetei a mai propus acest lucru şi în trecut. Gates crede că introducerea unei asemenea taxe va reduce ritmul accelerat de automatizare al fabricilor din întreaga lume. Procesul ar deveni astfel unul mai uşor de gestionat.

În primul rând nu am asista la o creştere foarte mare a ratei şomajului la nivel global, ceea ce ar putea duce la tensiuni în rândul societăţii civile. Totodată, guvernele ar avea nişte bani de colectat de la angajatori, care nu vor mai fi nevoiţi să plătească taxe pe care erau obligaţi să le plătească pentru forţa de muncă umană.

Bill Gates nu prea are, însă, susţinere în această privinţă. În Uniunea Europeană această idee este respinsă. Parlamentul European a votat deja împotriva introducerii unei asemenea taxe, în timp ce producătorii de roboţi, în mod evident, nu pot fi foarte bucuroşi. Introducerea unor taxe ar însemna preţuri mai mari şi prin urmare un recul al ofertei, într-un moment în care piaţa lor merge foarte bine.