BASF a pornit supercomputerul ”Quriosity” din Ludwigshafen

375

Supercomputerul ”Quriosity”, dezvoltat de cei de la BASF în colaborare cu HP, a fost pus în funcțiune și operează la capacitate maximă. Primele calcule deja au început.

“Acest moment marchează un pas important pentru digitalizarea cercetării. Avem, acum, posibilitatea să le oferim cercetătorilor noștri o putere de calcul mai mare decât a oricărei alte companii din industria chimică”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Martin Brudermüller, Vicepreședinte al Consiliului Directorilor Executivi și Chief Technology Officer la BASF.

Supercomputerul, care este amplasat la sediul companiei din Ludwigshafen (Germania), permite procesarea unui număr mai mare de simulări și modelări mai complexe, în perioade mai scurte de timp, oferind, totodată, un cadru propice creativității. “Aceștia sunt factori cheie ai succesului, într-o competiție globală”, a subliniat Brudermüller.

Doar aproximativ un an, de la planificare la pornire
Cu o putere de calcul de 1,75 Petaflop (1 Petaflop este egal cu un cvadrilion de operații cu virgulă mobilă pe secundă), noul calculator, „Quriosity”, denumit astfel în urma unui concurs online în rândul angajaților, oferă, aproximativ, de 10 ori puterea de calcul globală disponibilă anterior cercetătorilor de la BASF. În clasamentul celor mai mari 500 de sisteme informatice din lume, supercomputerul BASF ocupă, în prezent, locul 65. A durat aproximativ un an de la întâlnirile inițiale de planificare internă, până la lansare.

Instalarea supercomputerului în Ludwigshafen a implicat consolidarea podelei din camera serverului, poziționarea a peste 1.000 de cabluri de rețea cu o lungime totală de 15 km, precum și adăugarea unui sistem separat de răcire a apei, care poate răci supercomputerul folosindu-se de 60.000 de litri de apă pe oră. La capacitate maximă, supercomputerul are un consum de energie electrică de aproximativ 600 de kilowați pe oră, generând, astfel, o cantitate semnificativă de căldură reziduală. Pe lângă realizarea unei infrastructuri corecte, o altă provocare a fost integrarea supercomputerului în structura IT a BASF.

Calculele inițiale rulează deja pe supercomputer

Acum este vorba despre utilizarea noilor posibilități pentru a crea valoare. Sarcinile care necesită o putere de calcul semnificativă, cum ar fi simulările pentru catalizatori industriali, pentru produse de protecție a culturilor și pentru materiale sunt printre primele sarcini ale supercomputerului. În cazul catalizatorilor, este deosebit de important să li se sporească eficiența și, prin urmare, sustenabilitatea, prin scăderea cantității de materii prime și prin generarea de mai puține deșeuri. De asemenea, este esențial ca produsele pentru protecția culturilor să funcționeze mai eficient și mai țintit, pentru a răspunde mai bine cerințelor actuale și viitoare. Pentru modelarea materialelor și a sistemelor, precum spume sau formule, performanțele sporite de calcul permit predicții mai precise în privința funcționalității și a proprietăților.