Aveți venituri în criptomonedă? Trebuie să le declarați la Fisc! Până la ce dată o puteți face?

- Adrian Ungureanu
517

Fiind o formă de venit chiar și criptomonedele au intrat în atenția Fiscului. Astfel cei care au obținut venituri din criptomonede trebuie să le declare.

Și trebuie să o facă până la 15 iulie 2018, atrage atenția compania de audit și consultanță EY România. Veniturile obținute fie din minare de criptomonedă, dar și prin achiziția de pe burse sau în schimbul vânzării de bunuri vor trebui să le declare la Fisc.

Pentru a-și putea declara aceste venituri, contribuabilii vor trebui să depună Formularul unic 212. Aceste venituri sunt trecute la categoria venituri din investiții sau din activități financiare.

Veniturile financiare se iau în considerare şi pierderile, astfel că se poate declara numai diferența dintre câștiguri şi pierderi, în timp ce la „alte venituri” trebuie declarate sumele ca atare, au mai arătat experții EY România.

Veniturile trebuie declarate în vederea impozitării, iar dacă au depășit pragul de 22.800 de lei în anul 2017, trebuie declarate şi în vederea aplicării contribuțiilor sociale şi a celor pentru sănătate – asta în cazul persoanelor care nu sunt şi salariate. Impozitul pe acest tip de venituri este de 10%.

Cei de la EY România spun că sunt deja persoane care au înregistrat venituri de ordinul milioanelor de euro și că este bine că aceste venituri să fie declarate. ”Oricum, la încasarea veniturilor din criptomonede este utilizat contul bancar, şi acolo se va vedea totul, din punct de vedere fiscal”, a declarat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe din cadrul EY România.

Așa că, dacă aveți venituri din criptomonede mai bine le declarați că vă pot găsi ușor dacă nu o faceți voluntar.