Aveţi grija ce postaţi pe reţelele de socializare – relaţiile cu cei apropiaţi pot fi profund afectate

- Adrian Ungureanu
644

Rețelele de socializare ne dau libertatea de a comunica cu cei dragi, oricând și de oriunde dorim, dar această libertate are un preț. Amăgiți de viețile noastre digitale aparent fericite, adesea nu vedem cum ele ne afectează relațiile din viața reală.

O nouă cercetare Kaspersky Lab arată că o treime dintre utilizatori comunică mai puțin în realitate cu cei dragi, iar 21% dintre părinți recunosc că le-au fost afectate relațiile cu copiii după ce au fost văzuți de aceștia într-o situație compromițătoare pe o rețea de socializare.

Având în vedere tendința de a încărca fotografii cu ei înșiși sau cu alții sub influența alcoolului sau sumar îmbrăcați, pentru a obține un număr mai mare de aprecieri, este evident că rețelele de socializare pot afecta relațiile din mediul offline ale utilizatorilor.

Dar dacă ne-am aștepta ca părinții să nu aprobe comportamentul online al copiilor lor, în realitate este invers. Peste o cincime dintre părinți recunosc că relațiile cu copiii lor au fost afectate negativ după ce aceștia i-au văzut în ipostaze compromițătoare în social media.

În schimb, doar 14% dintre părinți spun că au fost deranjați de comportamentul online al copiilor lor. În plus, 16% dintre utilizatori au spus că relația cu partenerul de viață le-a fost afectată pentru că au fost văzuți într-o situație compromițătoare în social media.

Relațiile cu familia, prietenii și colegii se schimbă pe măsură ce oamenii comunică față în față tot mai puțin, ca efect al rețelelor de socializare. O treime dintre utilizatori au spus că acum comunică mai puțin cu părinții lor (31%), cu copiii (33%), cu partenerii (23%) și cu prietenii (35%) pentru că îi pot vedea și comunica cu ei prin intermediul social media.

Chiar dacă studiul arată că rețelele de socializare pot ajuta la rezolvarea unor bariere cum sunt cele puse de timp și de distanță, ele nu îi fac totdeauna fericiți pe oameni. Le pot afecta relațiile cu ceilalți și îi lasă cu un gust amar, pentru că își compară mereu viețile cu ale celorlalți.

Goana după aprecieri și validare socială îi determină pe utilizatori să dezvăluie tot mai multe informații private pe platformele de socializare, punându-se în pericol pe ei înșiși, dar și pe ceilalți: prieteni, familie și colegi. Pentru cei care decid să renunțe la conturile din rețelele de social media, găndul că își vor pierde toate amintirile digitale, inclusiv fotografiile și interacțiunile poate fi dificil de acceptat.

Pentru a se proteja pe ei și relațiile cu ceilalți, oamenii trebuie să fie mai precauți și mai bine informați, în legătură cu lucrurile pe care le dezvăluie în social media. Acest lucru îi va ajuta să diminueze riscurile digitale și să evite afectarea relațiilor din lumea reală.

Sursa: Kaspersky Lab