Avertisment WhatsApp: Actualizați aplicația acum!

493

WhatsApp le cere utilizatorilor să își actualizeze aplicația, după ce a fost descoperită o vulnerabilitate ce permite atacatorilor să acceseze telefoanele cu ajutorul unui spyware comercial produs în Israel.

Reprezentanții WhatsApp au declarat că vulnerabilitatea a fost reperată la începutul lunii mai și că aceasta permite atacatorilor să introducă și să execute cod pe dispozitivele mobile.

WhatsApp a declarat că au fost aduse modificări infrastructurii sale la sfârșitul săptămânii trecute pentru a bloca atacurile, adăugând că doar un număr limitat de utilizatori pare să fi fost vizat de către un actor cibernetic avansat.

WhatsApp încurajează să se facă upgrade la cea mai recentă versiune a aplicației, precum și să păstreze sistemul de operare mobil la zi, pentru a proteja împotriva unor potențiale exploituri, menite să compromită informațiile stocate pe dispozitivele mobile“, a declarat marți un purtator de cuvant al companiei.

Declarația vine în urma unui raport al Financial Times potrivit căruia atacatorii au reușit să instaleze software de supraveghere pe dispozitive iPhone și Android, utilizând funcția de apel telefonic a aplicației. Software-ul de supraveghere utilizat este dezvoltat de compania israeliană NSO Group.

WhatsApp a spus că atacul pare să vină din partea unei companii private care lucrează cu guvernele pentru a distribui programe spyware. Într-o declarație, NSO Group a declarat că tehnologia sa “este oferită cu licență agențiilor guvernamentale autorizate pentru unicul scop de a combate criminalitatea și terorismul“. Grupul a adăugat că nu operează propriul soft și că “în niciun caz NSO nu se implică în operarea sau identificarea țintelor tehnologiei sale, acestea fiind gestionate exclusiv de serviciile de informații și organele de aplicare a legii“.

WhatsApp declară că a notificat autoritățile europene și că a oferit informații autorităților americane competente, în vederea efectuării unei investigații. De asemenea, a declarat că a colaborat cu organizațiile pentru drepturile omului în vederea informării societatății civile.