Autoritățile americane au început să cumpere dispozitive care pot ”sparge” iPhone-urile

406
GreyKey box, dispozitivul cu care agențiile americane pot debloca iPhone-urile fără ajutorul Apple.

Au fost mai multe cazuri în care Apple a refuzat să deblocheze telefoanele unor suspecți și infractori la cererea autorităților americane, spunând ba că nu este posibil, ba că s-ar crea un precedent periculos.

Cel mai celebru caz, probabil, este al teroristului din San Bernadino, California, care a ucis 14 persoane și a rănit grav alte 22 de persoane, iar Apple a refuzat să deblocheze telefonul la cererea autorităților care doreau să afle mai multe informații din iPhone-un teroristului.

Până la urmă FBI a găsit ”ajutor„ din partea hackerilor, în schimbul a 900.000 de dolari, care au reușit să deblocheze telefonul fără să mai apeleze la Apple.

Acum, agențiile din toată țara achiziționează dispozitive capabile să ”hackuiască” iPhone-urile, dispozitivele având prețuri ce variază între 15.000 și 30.000 de dolari. 15.000 de dolari costă dispozitivul GreyKey, este produs de compania GreyShift, pe care îl vedeți în poza de mai sus și care are nevoie să se conecteze direct la telefonul care trebuie ”spart”. Modelul de 30.000 de dolari, nu are nevoie să se conecteze fizic la telefoane și poate fi folosit oriunde.

Până acum au raportat astfel de achiziții Poliția Statală din Maryland, Departamentul de stat al SUA și Poliția din Miami. În plus, Agenția de Narcotice și Serviciile Secrete au anunțat că vor cumpăra astfel astfel de dispozitive.

Deși par scumpe, aceste dispozitive reprezintă o afacere mult mai bună pentru autorități care plăteau sume mult mai mari doar pentru ”spargerea” unui singur dispozitiv. Cum vă spuneam și mai sus, FBI a plătit 900.000 de dolari pentru a sparge telefonul teroristului din San Bernadino.

Să vedem care va fi reacția celor de la Apple, pentru că după cazul din Bernadino compania le-a cerut celor de la FBI să le spună cum au trecut de sistemele de securitate din iOS. FBI a refuzat. Apple a dat în judecată FBI, dar nu a avut câștig de cauză. Cu siguranță, astfel de vești nu-i bucură de șefii din Cupertino.