ATENȚIE! Minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming

208

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) le atrage atenția utilizatorilor de telefonie că apelurile efectuate din România către numere din alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană (UE), nu trebuie confundate cu apelurile efectuate în roaming internațional. Aceste servicii sunt tarifate diferit de către furnizori.

Apelurile în roaming și tarifarea lor
Serviciul de roaming internațional le oferă utilizatorilor posibilitatea să folosească telefonul mobil atunci când călătoresc în afara țării și să sune de acolo către orice destinație (inclusiv în România), se arată într-un comunicat ANCOM.

Apelurile efectuate în roaming internațional sunt tarifate diferit, în funcție de țara vizitată și de numerele apelate (destinația apelurilor). Pentru apelurile efectuate în roaming în interiorul UE/SEE se aplică sistemul „roam like at home” (dacă utilizatorii nu au optat pentru un plan tarifar alternativ) și se consumă din minutele naționale incluse în planul tarifar (abonament/cartelă preplătită). Aceste apeluri nu consumă din minutele internaționale incluse în planul tarifar.

De fiecare dată când un utilizator intră în roaming într-o altă țară primește de la furnizorul său un SMS cu tarifele care i se aplică în roaming.

Apelurile internaționale și tarifarea lor
Serviciul de apeluri internaționale le permite utilizatorilor aflați în România să sune, de pe telefonul fix sau mobil, către numere din alte țări.

Apelurile internaționale sunt tarifate diferit, în funcție de rețeaua din care se apelează (fixă sau mobilă) și de numerele apelate. Există oferte cu minute internaționale incluse, de cele mai multe ori către numere din UE. Minutele internaționale nu pot fi utilizate în roaming.

Tabel comparativ apeluri în roaming/apeluri internaționale

Locul unde se află utilizatorii atunci când sună Modul de tarifare
Către numere din UE/SEE (inclusiv Romania) Către numere din afara UE/SEE
Apeluri efectuate în roaming din UE/SEE UE/SEE, cu excepția României Se aplică „roam like at home” (dacă utilizatorii nu au optat pentru un plan tarifar alternativ). Vezi detalii aici. Tarife diferite în funcție de numerele apelate (nu se aplică „roam like at home”)
Apeluri efectuate în roaming din afara UE/SEE  

În afara UE/SEE

Tarife diferite în funcție de țara vizitată și de numerele apelate
Apeluri internaționale România Tarife diferite în funcție de rețeaua din care se apelează și de numerele apelate