Atacurile cibernetice care vizează furtul de bani au crescut pe finalul lui 2016! Cum ne protejăm?

242

În trimestrul al patrulea din 2016, numărul utilizatorilor care s-au confruntat cu programe malware capabile să fure bani sau informații financiare importante a ajuns la 319.000 – cu 22,49% mai mulți decât în aceeași perioadă din 2015. Au fost detectate creșteri în numărul atacurilor în perioada de Black Friday, Cyber Monday și a Crăciunului. 

Sărbătorile sunt foarte atractive, nu doar pentru comercianți, care constată o cerere crescută pentru produsele lor, și pentru cumpărători, care caută cele mai bune oferte, ci și pentru infractorii cibernetici. Aceștia nu ezită să exploreze noi oportunități de câștig ilegale, într-o perioadă când fac plăți online mai mulți utilizatori decât de obicei.

La sfârșitul anului 2016, cercetătorii Kaspersky Lab au privit, retrospectiv, peisajul amenințărilor cibernetice din timpul sărbătorilor (lunile octombrie, noiembrie și decembrie), din ultimii trei ani. Concluzia principală a fost aceea că infractorii încearcă să își coreleze campaniile malware cu datele anumitor sărbători.

Chiar dacă perioda sărbătorilor s-a încheiat, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să rețină câteva reguli simple, în ceea ce privește operațiunile financiare online:

  • Nu dați click pe link-uri primite de la persoane necunoscute sau pe link-uri suspecte trimise de prieteni, pe site-uri de socializare sau pe e-mail. Acestea pot fi infectate.
  • Nu introduceți informații despre card pe site-uri necunoscute sau suspecte, pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâinile infractorilor cibernetici. Dacă aceste site-uri au oferte incredibil de avantajoase, e foarte probabil ca ele să aparțină unor infractori.
  • Verificați întotdeauna de două ori ca pagina să fie reală înainte de a introduce orice date personale sau confidențiale (uitați-vă, cel puțin, la URL). Site-urile false s-ar putea să arate la fel ca cele autentice.
  • Instalați o soluție de securitate pe dispozitivul folosit, cu tehnologii create pentru a preveni frauda financiară.