Asta da surpriză! Telefoanele Samsung mai populare în Coreea de Nord, decât cele chinezești

452

Cu siguranță sunteți conștienți că în mod oficial nu există iubire între cele două Corei. Cel puțin nu încă. Sudul este un paradis occidental, cu tehnologie, cu libertate, cu bunuri de larg consum din toată lumea. Nordul, dictatorial, închis, cu o piață de desfacere limitată și controlată la sânge, iar produsele nu vin de oriunde.

Evident că în Nord, bunurile din Sud sunt interzise. Inclusiv smartphone-urile de la Samsung. Așa că acestea nu ar trebui să existe în această țară. În mod oficial, nu există. Totuși, ultimele știri venite pe surse din Coreea de Nord ne arată o situație extrem de surprinzătoare.

Telefoanele de la Samsung sunt cele mai populare telefoane din Coreea de Nord, în ciuda propagandei liderilor de la Phenian împotriva a tot ceea ce înseamnă Coreea de Sud.

Telefoanele nu sunt importate în mod legal. Practic sunt produse de contrabandă. Sunt introduse ilegal în țară și vândute pe piața neagră. În schimb, telefoanele brandurilor chinezești care ajung în țară în mod legal și care sunt aprobate de stat încep să piardă teren în fața sud-coreenilor.

Principalul motiv este, evident, suportul pentru limba coreeană. Totodată, se spune că nord-coreeni găsesc telefoanele Samsung ca fiind mai bune și mai de calitate decât cele chinezești.

Nord-coreenii își echipează telefoanele cu cardele USIM chinezești care le permite acestora să se conecteze la servicii de mesagerie precum KakaoTalk (Coreea de Sud) și WeChat (China), prin care țin legătura cu rudele sau prietenii care se află în afara țării. Mit sau realitate, nord-coreenii nu au libertatea de a suna oricând și oricât vor în străinătate. Așa că această metodă le permite să stea în contact cu cei din afara țării fără să aibă probleme cu autoritățile statului.

Pentru a nu fi prinși că folosesc telefoane din Coreea de Sud, nord-coreenii schimbă logo-urile Samsung de pe telefoane cu logo-urile unor branduri chinezești sau japoneze, iar dacă produsele sunt fabricate în Coreea de Sud, lipesc etichete pe care scrie ”Made in China” sau ”Made in Japan”.

Totuși, ultimele știri dinspre cele două țări, spun că s-ar face demersuri pentru un tratat de pace permanent între cele două țări, așa că telefoanele Samsung ar putea intra în legalitate, dacă cele două țări chiar ajung la un acord.