Apple vrea să-și dezvolte propriile procesoare grafice – actualul furnizor supărat de anunț

- Adrian Ungureanu
151

Cei de la Apple i-au informat pe britanicii de la Imagination Technologies că în maximum doi ani nu va mai avea nevoie de tehnologia lor pentru procesoarele grafice în maximum doi ani.

Apple vrea să renunțe la arhitectura oferită Imagination Technologies și s-a apucat de dezvoltat o nouă tehnologie. Ca replică britanicii au răspuns că nu cred că Apple vor putea să vină cu o nouă soluție grafică fără să încalce patentele pe care le dețin.

Vestea a fost una foarte dură și neașteptată. În primul rând că anul trecut se discuta despre o posibilă preluare și lucrurile păreau că merg în această direcție. Apoi efectele acestei vești au fost extrem de negative.

Acțiunile companiei britanice s-au prăbușit pe bursă, cu 70% într-o singură zi. Dacă Apple chiar renunță la parteneriatul cu Imagination Technologies, compania britanică ar rămâne fără cea mai importantă sursă de venit. Defapt speculațiile spun că aproape tot venitul companiei este realizat din redevențele pe care Apple le plătește pentru folosirea patentelor sale.

În aceste condiții investitorii l-a bursă s-au speriat, iar valoarea acțiunilor Imagination Technologies au coborând la cel mai redus nivel din ultimii 8 ani, până la 77,1 de lire steline per acțiune.

Britanicii au încercat să contracareze aceste efecte declarând că au cerut detalii de la Apple privind noua tehnologie la care lucrează și că gigantul american a refuzat. Așadar, oficialii companiei britanice spun că sunt convinși că Apple nu va putea produce noi procesoare grafice fără să încalce brevetele sale. După acest anunț acțiunile companiei și-au revenit și au urcat la peste 106 lire, ca în a doua jumătate a șendinței de tranzacționare să se linișteasă în jurul 92-93 de lire sterline.