Apple vrea să găsească o cale de încărcare a telefoanelor cu ajutorul routerelor wireless

- Adrian Ungureanu
135

Telefoanele mobile au evoluat foarte mult în ultimii 10 ani. De fapt, nu prea mai putem să le numim telefoane pentru că au componente mai puternice decât calculatoarele de acum 10-15 ani. Totuși, dintr-un anumit punct de vedere, telefoanele din ziua de azi, sunt mult sub modelele de acum 10 ani-15 ani.

Cu siguranță v-ați dat seama că este vorba de autonomie. Bateriile sunt mult mai mari decât erau în urmă cu un deceniu, dar odată cu creșterea puterii de calcul a crescut și consumul de energie. Telefoanele foarte performante, dacă rezistă o zi întreagă fără să fie reîncărcate. Și vorbim de telefoane care se vând la 3.000-4.000 de lei.

S-au căutat soluții de a face bateriile mai mari, mai puternice, care să ofere mai multă energie. Dar este o problemă destul de greu de rezolvat. Cei de la Apple experimentează de ceva timp încărcarea wireless de la distanță.

Acesta a fost principalul motiv pentru care Apple nu a instalat nicio soluție de încărcare wireless pe iPhone-uri până acum. Telefoanele competitorilor au, dar la ce folos dacă trebuie să stea ”lipite” de pad-urile de încărcare?

De aceea Apple vrea să vină cu o soluție adevărată de încărcare wireless, una care să funcționeze la distanțe medii și mari. Adică, încărcătorul wireless să poate transmite energie către telefoane de la o distanță suficient de mare încât utilizatorului să se poate mișca în voie.

Printre alte metode, Apple vrea să vadă dacă este posibil ca routere wireless să poată fi folosite și pentru încărcarea bateriilor. Compania a depus un nou patent care prevede această posibilitate.

Patentul explică posibilitatea de transfer de energie electrică între două dispozitive prin orice legătură de comunicații mobile, inclusiv prin spectrul celular, adică între 700 MHz-1200 MHz, dar și prin spectrul Wi-Fi, între frecvențele de 2,4GHz și 5GHz, exact spectrul în care operează routerele wireless.

Tehnologia presupune, în schimb, utilizarea unor antene de comunicații cu dublă-frecvență (dual-frecvency). Asta înseamnă că atât routerele, cât și telefoanele să aibă aceste noi tipuri de antene. În teorie, acest patent pare care poate fi adus la realitate. Pare realizabil.

Dar nu ar fi prima oară când o companie, nu numai Apple, depune un patent doar pentru a proteja un idee/tehnologie ca în cazul în care altcineva va găsi o modalitate practică, să n-o poată folosi, fără acordul titularului patentului de invenție.